Početna Gradske teme Dvoje preminulo od korone u KCV

Dvoje preminulo od korone u KCV

0

Na Infektivnoj klinici u Novom Sadu, u protekla 24 časa, od kovida-19 preminule su dve osobe, a sa više od 70 pacijenata, koliko ih je trenutno smešteno, kapacitet je skoro popunjen, tako da se Klinika za ortopediju pretvara ponovo u kovid bolnicu.

Pokrajinska vlada naložila je da se ponovo zabrane posete staračkim domovima, rekao je pokrajinski premijer Igor Mirović.

U Kliničkom centru Vojvodine su za 021.rs naveli da se trenutno 74 pacijenta leče na Infektivnoj klinici, što je 29 više nego u petak. Zapravo, ima više novih pacijenata, jer su neki ozdravili i otpušteni su tokom vikenda, dok je dvoje umrlo. Veći je i broj obolelih na mehaničkoj ventilaciji – dok ih je u petak bilo troje, sada ih je šestoro.

Juče su preminuli su muškarac iz Vrbasa star 63 godine i žena stara 83 godine koja je bila štićenik privatnog staračkog doma u Petrovaradinu. Ona je druga osoba iz ovog doma koja je preminula od korone, nakon što je jedan muškarac umro početkom juna.

Prema zvanično dostupnim podacima, od početka epidemije u martu, u Vojvodini je od kovida-19 umrlo 26 osoba.

Mirović je izjavio da se sada svakog dana u Vojvodini registruje od 20 do 40 novih pacijenata, najviše u Novom Sadu. On nije precizirao kakva je situacija po gradovima.

Prema njegovim rečima, pacijenti iz cele Vojvodine smeštaju se u Klinički centar u Novom Sadu, a mesta ima za još njih petoro. Zbog toga se Ortopedija sprema za prijem obolelih, a moguće je i da će bolnice u Pančevu, Subotici i drugim gradovima imati delove za lečenje kovid pacijenata.

Kako je naveo, mada je primetan rast broja novoobolelih, većina ima lakšu kliničku sliku ili nema simptome, a sada će uslediti donošenje određenih mera kako bi se suzbila epidemija.

“Situacija u Vojvodini nije dramatična, ali nije ni za potcenjivanje i očigledno je da je virus tu. Veći je rast broja obolelih nego onih koji se smeštaju na Kliniku, tako da je statistički to povoljna okolnost, ali virus je nepredvidiv i moraju se preduzimati dodatne mere”, naveo je Mirović.

On je dodao da gotovo nema naselja na teritoriji Vojvodine koje nema bar jednog obolelog, a da situacija nije tako dramatična kao u nekim drugim krajevima Srbije, ali je za oprez i primenu mera zaštite.

Naveo je da je Novi Sad prvi po broju obolelih, kao i broju ljudi u samoizolaciji, što je i očekivano, jer je najveći grad sa više od 400.000 stanovnika i aktivnim društvenim životom – klubovima i izlascima.

Izvor: 021
Priredila: M. Ć.
Foto: Pixabay