Početna Gradske teme DZ “Novi Sad”: Zaposleni strepe od spiskova za otpuštanje – ko neće...

DZ “Novi Sad”: Zaposleni strepe od spiskova za otpuštanje – ko neće u SPS izgubiće posao?

0

doctor-1228627_640

Radnici Doma zdravlja “Novi Sad” žale se da ih rukovodstvo te ustanove tera da se učlane u SPS. Ako odbiju ovaj zahtev, kako kažu, dobijaju pretnje da će ostati bez posla. Najveći pritisak trpe mlađi radnici koji su zaposleni na određeno, jer ako ne uđu ovu partiju, gde je direktor Veselin Bojat član Izvršnog odbora novosadskog SPS, rizikuju da im se ugovor više nikad ne produži. No, pretnje dobijaju i stalnozaposleni koji nisu politički opredeljeni, pogotovo oni koji nisu lekari i rade na slabije plaćenim radnim mestima.

Prvo sam zamoljena da razmislim i učlanim se u SPS, a zahtev je stigao direktno iz vrha rukovodstva i direktora. Nekoliko puta sam izbegavala da o tome uopšte pričam i rekla sam da me politika ne zanima, a onda je stigao ultimatum od direktora da biram, ili stranka ili posao. Ne znam šta da radim, ali u partiju neću sigurno – kaže radnica koja je želela da ostane anonimna.

Kako dodaje, u Domu zdravlja su se pojavili i spiskovi onih koji neće da se učlane u SPS i zbog toga ih čekaju otkazi. I mlada medicinska sestra tvrdi da je kada je konkurisala za ovaj posao, dobila i sugestiju da potpiše pristupnicu u SPS.

Prvo sam odbila, ali na kraju mislim da ću prihvatiti. Jer posao mi treba, a koliko vidim, ulazak u SPS je izgleda jedina mogućnost da radiš i da te ostave na miru – dodaje ona.

Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, kaže da do nje nisu stigle pritužbe radnika Doma zdravlja.

– Nažalost, svi znamo da stranke barataju sa svojim spiskovima gde god je država gazda – ističe Civrićeva.

– Nikad niko nije teran da uđe u partiju niti je to spominjano. Dovoljno vam govori činjenica da sam ja otpustio troje načelnika iz SPS i na njihova mesta postavio ljude koje nisam pitao iz koje su stranke. Bitno je samo da su oni savesni, stručni i ispunjavaju profesionalne kriterijume. Dom zdravlja je dom svih Novosađana – tvrdi Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja.

Direktor Veselin Bojat odlučno negira da bilo koga tera da se učlani u njegovu partiju. Nasuprot tome, kaže da je otpustio troje načelnika upravo iz SPS.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija / Pixabay.com