Početna Gradske teme Dr Edita Stokić ostaje direktorka Kliničkog centra Vojvodine

Dr Edita Stokić ostaje direktorka Kliničkog centra Vojvodine

0

Prof. dr Edita Stokić ostaje na mestu direktorke Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine, specijalno za Danas izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na naše pitanje da odgovori da li je Pokrajinska vlada uputila Skupštini Vojvodine predlog da se povuče ili izmeni sporna odluka o nadležnosti nad UKCV, Mirović je rekao:

„Juče i danas imali smo konsultacije i zaključili da je najbolje da svi rade svoj posao, uključujući i profesorku Stokić, kao direktorku Kliničkog centra, i Pokrajinsku vladu, Skupštinu i sve organe. Tako da svi rade svoj posao, onaj za koji su izabrani i ovlašćeni od nadležnih organa“, kazao je Mirović.

Na pitanje da pojasni da li dr Stokić ostaje na funkciji direktorke KCV, Mirović je rekao da je ona na „svojoj funkciji, konsultovali smo se i ona će nastaviti da radi svoj posao“. A, na naše pitanje da li to znači i da dr Vesna Turkulov ostaje na funkciji upravnice Infektivne klinike, predsednik Pokrajinske vlade je odgovorio – „sve sam vam rekao“.

U vrhu republičke, pokrajinske i gradske vlasti pao je, dakle, dogovor da se „ratne sekire“ zakopaju i ova potencijalno velika afera zatrpa. Ipak ostalo je nejasno ko će imati osnivačka prava nad UKCV – Pokrajinska vlada ili Skupština APV.

Podsetimo, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je da će zatražiti da bude povučena odluka kojom je Skupština AP Vojvodine preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine.

Takvu odluku nije podržala Pokrajinska vlada, a Mirović je, navodno, zbog toga bio podneo ostavku, koja je povučena posle intervencije sa vrha stranke i države. Mirović je demantovao takve medijske napise reakvši da je bilo neslaganja oko određenih pitanja u delokrugu zdravstva.

Pokrajinski parlament je takvu odluku doneo na predlog Poslaničke grupe SNS „Aleksandar Vučić – za našu decu“, a bez veće rasprave prihvatila je većina poslanika.

Odluka je promptno usvojena, pošto je dr Stokić otkrila da je u Infektivnoj klinici nezakonito funkcionisala tajna kovid klinika za povlašćene i VIP pacijente, iako već uveliko radi kovid bolnica na Mišeluku, a ona zbog toga smenila upravnicu te klinike dr Vesnu Turkulov, blisku gradonačelniku Milošu Vučeviću.

Preuzimanjem osnivačkih prava nad UKCV od Pokrajinske vlade, Skupština je anulirala tu smenu, a onda je dr Stokić, 3. decembra Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo podnela ostavku. Oni su o tome ćutali, a UKCV je njeno povlačenje pravdao operacijom i odlaskom na bolovanje. Sada je jasno da je to bila obmana javnosti.

Iako je Mirović obnarodovao da je odluka o preuzimanju osnivačkih prava doneta da bi se izvršio“ pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, odlučeno je da se, izgovori „puj pike ne važi“, stavi tačka na aferu i sve vrati na početak.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen