Početna Gradske teme Edukacija o ekologiji za učenike svih uzrasta

Edukacija o ekologiji za učenike svih uzrasta

0

Podizanje svesti najmlađih, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, o značaju zaštite životne sredine, ekologiji i prirodi cilj je projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, koji zajednički realizuju pet pokrajinskih sekretarijata, dva javna preduzeća, nevladine organizacije i privatne kompanije.

Protokol o saradnji u vezi sa realizacijom ovog projekta juče su u Skupštini Vojvodine potpisali predstavnici svih učesnika.

“Kada govorimo o mlađim generacijama, prioritet je očuvanje životne sredine, a izazovi koji su pred nama su veliki. Populacija je od prošlog veka do danas porasla za 3,7 puta, a potreba za energentima porasla je za 30 puta. Energenti su izuzetno važni i u smislu zaštite životne sredine”, rekao je pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić.

Jedan od učesnika u projektu je i Nacionalni park Fruška gora, čija je uloga da učenicima svih uzrasta što više približe , ne samo prirodu, značaj zaštite životne sredine, već i sam način kako funkcioniše i čime se bavi Nacionalni park.

“Fruška gora je na raspolaganju svima. Naš zadatak je da pomognemo najmlađima, da im približimo zaštitu parka prirode, ali i kako se borimo sa problemima koje imamo u Nacionalnom parku. Veoma je važno da kod učenika bude razvijena svest o zaštiti prirode, jer su oni nosioci razvoja i zaštite životne sredine u budućnosti”, rekao je Konstantin Plužarević, iz NP Fruška gora.

Jačanje partnerstava u ovom projektu jedan je veliki iskorak, ocenio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

“Sada imamo pet sekretarijata, grad Novi Sad, Grad Beograd, JP Vojvodina šume, NP Fruška gora, ali i učešće nevladinih organizacija, udruženja i privrednih subjekata, kao štoi su Naftna industrija Srbije i Beočinska fabrika cementa. To daje dodatni značaj ovom projektu, jer ćemo svi zajedno, uz podršku lokalnih samouprava, doprineti zelenijem i čistijem prostoru”, rekao je Radojević.

U Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, koji je nosilac projekta, napominju da su ove godine definisani dodatni kriterijumi za svaki uzrast učenika.

“Deset godina u kontinuitetu ostvarujemo ovaj program, a od ove godine imamo i jasne kriterijume za svaki uzrast, od predškolskog do srednjoškolskog, kao i za decu sa smetnjama u razvoju. Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina na zdravu životnu sredinu. Zato pozivamo škole da nam se pridruže, da edukuju decu u oblasti zaštite životne sredine, da daju na značaju prirodi i koliko je ona važna za naš opstanak. Time smo uspeli da objedinimo svoj cilj, a to završavamo tako što decu nagradimo danom u prirodi”, rekla je pokrajinski podsekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak.

Recand Fondacija za reciklažu limenki, koja je od početka jedan od partnera u projektu, a od prošle godine su, kažu, uspostavili čvršću saradnju sa pokrajinskim sekretarijatom.

“Škole u Vojvodini su gotovo uvek u vrhu kada govorimo o količini prikupljenih recikliranih limenki. Pozadina celog projekta je da podstaknemo reciklažu limenki, da povećamo ratu reciklaže limenki, koja je zapravo piće koje se najviše reciklira na svetu. Institut za limenke je dokazao da je i prošle godine od svih recikliranih ambalaža na svetu, čak 69 odsto bile su limenke”, kaže Jelena Kiš, iz Recand fondacije.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay