Početna Gradske teme Edukacije pešaka starijih od 65 godina radi unapređenja bezbednosti saobraćaja

Edukacije pešaka starijih od 65 godina radi unapređenja bezbednosti saobraćaja

0

Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz finansijsku podršku Uprave za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada tokom maja i juna meseca realizuje projekat “Edukacije osoba starijih od 65 godina u svojstvu pešaka radi unapređenja bezbednosti saobraćaja.“

Ta kategorija učesnika u saobraćaju spada među najugroženije i zbog toga je potrebno raditi na njihovoj edukaciji u toj oblasti. U Republici Srbiji, populacija starija od 65 godina čini oko 18% ukupnog broja stanovnika, a svaki četvrti poginuli u saobraćajnoj nezgodi je osoba starija od 65 godina.

Projekat se realizuje u više mesnih zajednica i klubovima penzionera na teritoriji Grada Novog Sada. Prisutnima se održavaju multimedijalna predavanja, tokom kojih se ukazuje na najčešće greške koje čine kao učesnici u saobraćaju, kao i na to da zbog psihofizičkih sposobnosti koje su smanjene kod osoba te dobi, moraju mnogo više pažnje i opreza posvetiti kada učestvuju u saobraćaju, bilo kao pešaci, vozači bicikala, ili vozači motornih vozila.

Pored predavanja, pri realizaciji projekta, organizuju se i javne akcije, tokom kojih se starijim sugrađanima deli edukativni materijal namenski kreiran za tu populaciju, a edukatori Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju razgovaraju sa njima, kako bi se i na taj način povećala njihova bezbednost kao učesnika u saobraćaju.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay