Početna Gradske teme “Energotehnika – Južna Bačka” državi najmiliji izvođač radova

“Energotehnika – Južna Bačka” državi najmiliji izvođač radova

juzna_backa

Kompanija “Energotehnika – Južna Bačka” iz Novog Sada, čiji je suvlasnik Dragoljub Zbiljić, i dalje je najomiljeniji državni izvođač radova, budući da je samo za prvih sedam meseci ove godine dobila poslove vrednije od 15 miliona evra.

Nakon što su joj tokom 2013. i 2014. povereni najvredniji tenderi Ministarstva evergetike, EPS, RTB “Bor”, Rafinerije Pančevo, Toplane “Niš”, u 2015. godini dobila je između ostalog i posao izgradnje Nacionalne veletržnice na Novom Beogradu.
Sumu od 370,9 miliona dinara, koliko vredi izgradnja objekta za prodaju voća i povrća na Novom Beogradu, Zbiljićeva kompanija podeliće sa još tri firme, sa kojima je na tenderu “Veletržnice Beograd” učestvovala u konzorcijumu. Ugovor je potpisan 6. maja ove godine, a izvođači imaju rok od 120 dana da završe sve radove na ovom objektu površine 10.000 kvadrata.
Svjetlana Ćosović Novaković, koja je bila zadužena za ovu javnu nabavku u “Veletržnici Beograd” kaže da je novosadska firma “Energotehnika – Južna Bačka” dobila posao izvođenja elektroradova, ali nije mogla da kaže kolika je njihova vrednost. Ona je istakla da po zakonu članovi konzorcijuma nisu obavezni da dostave podatke o tome kako će deliti novac.
Ministarstvo energetike u julu ove godine ponovo je izabralo Zbiljićevu firmu kao najboljeg kandidata za posao vredan 6,24 miliona evra koji je deo projekta “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza IV”, a Zbiljić se kao najbolji izvršilac verovatno preporučio prethodno mu poverenim poslom ispumpavanja vode iz kolubarskog kopa “Tamnava”, piše Kurir. List podseća da je rok za završetak isušivanja kopova bio 90 dana, odnosno do kraja 2014. godine, a završen je krajem aprila ove godine.
Dragoljub Zbiljić je 2009. godine bio osumnjičen da je utajom poreza oštetio državu za 1,73 miliona evra, a 2011. tužilaštvo u Kragujevcu protiv njega je podiglo optužnicu zbog utaje poreza kojom je državu oštetio za oko 600.000 evra. To, međutim, nije bila prepreka da ga država angažuje na poslovima vrednim preko 50 miliona evra. Zanimljiv podatak je i taj da Zbiljićevu firmu zastupa advokatska kancelarija Nevene Veselinović, supruge Gorana Veselinovića, člana GO SNS-a.
List nije uspeo da dobije komentar od Dragoljuba Zbiljića.

Autor: Kurir