Početna Gradske teme Eparhija Bačka vernicima: Ko želi da se pričesti, neka se javi nadležnom...

Eparhija Bačka vernicima: Ko želi da se pričesti, neka se javi nadležnom parohu

Eparhija Bačka objavila je na svom sajtu nekoliko uputstava za sve vernike, a u vezi sa bogosluženjim tokom vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona.

Portal “021” pokušao je tokom jučerašnjeg dana da dobije odgovore na pitanja od Eparhije bačke u vezi sa bogosluženjima i okupljanjem vernika u crkvama, ali oni nisu stigli. Dan kasnije, na sajtu se pojavilo objašnjenje koje delimično odgovara na pitanja novinara.

Eparhija je pozvala sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, uključujući i dolazak u hramove na bogosluženja.

– Kad neko od njih želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svome nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća – navodi se na sajtu Eparhije.

Kako se dodaje, svete hramove treba celodnevno provetravati i dezinfikovati, posebno celivajuće ikone, stolove, pevnice, podove, “a potom ih kropiti osvećenom vodom i kaditi”.

– Hram treba da bude otvoren celog dana, do završetka večernjeg bogosluženja, da bi verni mogli da u manjim grupama ulaze i uznose Bogu svoje molitve. Po mogućnostima parohijskim hramova, naročito u gradskim sredinama, sveta Liturgija se može vršiti u porti hrama, uz korišćenje spoljašnjeg ozvučenja gde ono postoji, a verni mogu prisustupati svetom Pričešću u hramu ili u portu, u redovima, sa obaveznim razmakom od bar jednog metra između samih vernika – saopštila je Eparhija bačka.

Navodi se i kako “Pričešće ne predstavljaju magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koji nam prete sa drugih strana, prilikom dolaska u crkvu ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama”. Zbog toga je, navodi Eparhija, neophodno da se praktikuju mere zaštite koje je država propisala.

Razumno je, navodi se, i da osvećenje domova povodom predstojećeg praznika Pashe (“vaskršnje vodice”) bude odloženo zbog rizika za zdravlje vernika, ali i sveštenoslužitelja, te se preporučuje da “verni bogojavljenskom vodom pokrope svoje domove i da ih okade tamjanom, umnožavajući svoje lične molitve Bogu za skoro okončanje ovog iskušenja, za pomoć lekarima, vojnicima i svima koji su u službi opšteg dobra”.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay