Početna Gradske teme Epidemija gripa u Vojvodini: Zatvaraju se škole i vrtići

Epidemija gripa u Vojvodini: Zatvaraju se škole i vrtići

0

Deca širom Vojvodine od sutra, 12. februara neće ići u vrtiće i škole zbog proglašene epidemije gripa, odlučila je Pokrajina, a na osnovu rezultata analiza epidemiologa Instituta za javno zdravlje Vojvodine i preporuka stručnjaka.

Nastava se obustavlja od 12. do 21. februara.

Naknadno će se odlučiti kako će deca nadoknaditi ovo gradivo, ali to ne bi trebalo da bude problem, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Novom Sadu.

Grip je u Vojvodini u proteklih nedelju dana bio široko rasprostranjen i sve više građana je obolelo, a kako saopštava Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, intenzitet virusa iznad epidemijskog praga registrovan je u pet okruga.

U Vojvodini je virus gripa proteklih dana vrlo aktivan, a naročito je aktivan kod dece predškolskog i školskog uzrasta, pokazuje novi izveštaj nadzora Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Česte su i akutne respiratorne infekcije u ovom periodu, koje su naročito opasne, naglasio je za 021 danas pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

“Ovo je prva mera reakcije na trenutno situaciju u Vojvodini, pratićemo i dalje trend i rast virusa. Ako se intenzitet virusa pojača, imamo na snazi i sledeće mere, a to su zabrane javnih okupljanja i sličnih događaja. O tome u ovom trenutku ne znamo mnogo i to je nešto o čemu će se govoriti ako bude za tim potrebe. Centralna Srbija je u ovom trenutku u nešto boljoj situaciji jer su deca tamo na raspustu i van kolektiva. Javnost će biti obaveštena kakav će naš dalji stav biti, a na osnovu analiza stručnjaa. Prethodne dve nedelje na Institutu za plućne bolesti Vojvodine radi posebna jedinica za hronične bolesnike, kojima je u ovom trenutku najteže”, rekao je Gojković.

Oboljenja slična gripu najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina, ali je grip aktivan i kod odraslih. Ukupno je zabeleženo 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa. To je skoro dvostruko više zabeleženih slučajeva u odnosu na prethodni period nadzora, kad je bilo 587 slučajeva.

Kad je reč o akutnim respiratornim infekcijama, zabeleženo je više od 2.300 slučajeva, što je blagi pad u broju ovih infekcija u odnosu na protekli period nadzora.

Tokom ove nedelje, laboratorijskim testiranjem 52 uzorka, infekcija virusom gripa tipa A (H3N2) dokazana je kod 29 građana, tip A H1N1 prisutan je u uzorcima 10 građana, a tip B kod jednog pacijenta.

Podsetimo, zbog ove situacije preventivno su zabranjene posete u Kliničkom centru Vojvodine i širom svih bolnica u Vojvodini.

Izvor: 021
Foto: Pixabay