Početna Gradske teme Evropljani zainteresovani da pomognu u realizaciji botaničke bašte u Novom Sadu

Evropljani zainteresovani da pomognu u realizaciji botaničke bašte u Novom Sadu

0

Kada se pre pola veka govorilo da Novi Sad treba da ima svoju botaničku baštu, bila je određena čak i njena lokacija, a to je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave kod Lovotursa. Tada je i Matica srpska bila uključena u projekat zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom.

Nakon pisanja portala u martu o botaničkoj bašti, Grad je uvideo značaj ove investicije, pa se tako u maju našla i na sednici Skupštine grada.

Botanička bašta prostiraće se na 4,21 hektar, iza Lovotursa i škole “Jovan Dučić”. Biće podeljena na tri celine, a detalje je objasnio Dušan Miladinović iz “Urbanizma”.

Jedan će biti vizitor centar, koji je predviđen da bude informativni objekat. Drugi je izložbeni deo, koji će služiti kao naučni prostor, za održavanje nekih skupova, prezentacija. Treći deo biće botanička bašta, nadamo se sa malim japanskim vrtom – rekao je Miladinović.

Projekat se realizuje prema projektu iz 2007. godine, a Miladinović ističe da je botanička bašta početak dobre ture koja će povezivati biciklističko-pešački most, tunel i tvrđavu.

Kada neko dođe da poseti tvrđavu, može da se spusti i u botaničku baštu, a zatim biciklom ili pešaka, prođe kroz tunel do biciklističko-pešačkog mosta. Može da izađe na kej ili park kod Rektorata koji će imati određene sadržaje za nastavu studenata na otvorenom i mnogo drugih sadržaja – ispričao je za naš portal Miladinović.

BOTANIČKA BAŠTA JE BITNA ZA TURIZAM I GRAĐANE PETROVARADINA

U bašti će biti postavljen i urbani mobilijar, a 42.000 kvadrata posetioci će obilaziti i po nekoliko časova.

Tu će dolaziti ekskurzije, održavaće se časovi biologije, dolaziće studenti, razna društva koja se bave proučavanjem prirode. Za turizam je ovaj projekat mnogo bitan, ali i za same građane Petrovaradina koji će imati vrlo lepo uređen prostor – naveo je Miladinović.

TURSKA ZAINTERESOVANA ZA PROJEKAT NOVOG SADA

Trenutno se radi projektna dokumentacija za raspisivanje tendera, kao i radni sastanci koji vode Gradsko veće za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost, profesori sa Departmana za biologiju, JP “Urbanizam” i Pokret gorana Novog Sada.

Doktorka Ružica Igić, redovna profesorka i šef katedre na Departmanu za biologiju, rekla je da se još uvek sve definiše kako ne bi došlo do grešaka.

Mi smo kao fakultet dali okvire šta bi ta bašta trebalo da sadrži. To znači da bi u njoj trebalo da se nađu određene zbirke, staklenik – rekla je profesorka Igić.

Naša sagovornica je istakla da su Evropljani zainteresovani da pomognu u realizaciji botaničke bašte prema iskustvu profesorke dr Dragane Vukov u Međunarodnoj asocijaciji za istraživanje Dunava iz Austrije, čiji je i član.

Turska je jako zainteresovana da pomogne u realizaciji, oni su u svojoj zemlji uradili više njih – istakla je profesorka Igić.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay