Početna Gradske teme Fajgelj: Političko čudovište SNS i DS

Fajgelj: Političko čudovište SNS i DS

andrej-fajgelj_660x330

Mi nismo Vučićevi ljudi, mi smo novi ljudi, a Treća Srbija nije napravljena u Vučićevoj kuhinji, kako neki tvrde, već u mojoj dnevnoj sobi i ja sam joj dao ime i ideju, izjavio je danas bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada i zamenik predsednika Treće Srbije dr Andrej Fajgelj. Povodom njegovog istupanja oglasio se i predsednik Treće Srbije, ogradivši od Fajegeljevih stavova.
Fajgelj je, u saopštenju za javnost, istakao da je Treća Srbija od početka bila protiv Briselskog sporazuma, a da je predsednik stranke Miroslav Parović više puta ponavljao da će prvi “rušiti Vučića” kad se za to ukaže prilika, što, kako kaže, rekao i samom predsedniku Vlade Srbije.

Govoreći o “medijskoj hajci” koja je dovela do njegove ostavke u KCNS, kada je gradonačelnik Novog Sada i predsednik gradskog odbora SNS Miloš Vučević izjavio da je “skandal” i “sramota” što je u KCNS angažovana savetnica koja je zarađivala 1.000 evra mesečno, Fajgelj je rekao da je žena koja ne može da se brani od hajki “proglašena krivom, što je pošteno radila i zarađivala”.

“Kažu da je Treća Srbija koalicioni partner SNS u Novom Sadu. Ali za hajku koja je dovela do moje ostavke SNS je imao bolje partnere: DS, LSV i Novu stranku. Gradonačelnik, kojem je to bilo prvo oštro obraćanje, ima petnaest takvih saradnika”, ističe on i dodaje da nije skandal, ni sramota da kabinet gradonačelnika bude i najmnogoljudniji u državi, ako je udesetostručio rezultate poput KCNS.

Fajgelj smatra da je skandal i sramota to što se SNS spojio sa DS u političko čudovište DSNS.

“Narod je glasao za promene, a dobio je povratak žutog kartela i njegove ideologije, radikalnije nego ikad”, ističe on.

Fajgelj objašnjava da se to najbolje vidi u kulturi, gde je, kako kaže, sprovedena prava etnička čistka, kada su jedan po jedan, iz ministarstva i ustanova kulture, uklonjeni svi donosioci odluka koji su imali bilo kakav srpski predznak.

“Na njihova mesta dovedeni su drugosrbijanci, kojima se ni u ludilu neće omaći da vrate ćirilicu, pomenu srpske žrtve ili velikane. Često se dešavalo da najuglednije članove SNS zamene članovi DS, koji su od njih izgubili na izborima. Demokratski”, ukazuje on.

Kao ilustraciju ove kadrovske politike, Fajgelj navodi primer Lasla Blaškovića, bivšeg direktora KCNS, koji je na čelo Narodne biblioteke doveden da “nastavi uništavanje nacionalnog blaga, koje je u vreme DS započeo Sreten Ugričić”.

Fajgelj, koji je jedan od osnivača Treće Srbije, ističe da ova stranka stoji nasuprot “politici DSNS” i dodaje da je to glavni razlog zašto ima najgori publicitet.

“Ljudi koji četvrt veka uništavaju Srbiju znaju odakle im dolazi najozbiljnija pretnja. Ako pitate večite vladare iz DSNS, oni nisu krivi ni za šta, za sve su krivi novi ljudi. Mi smo hteli da uništavamo državu još dok smo bili deca. Srećom, oni su je spasli tada, spasavaju je danas, i spasavaće je narednih decenija, dok od nje ne ostane ništa”, zaključuje on.

Mnogim zbunjenim članovima Treće Srbije, koji se ponašaju bahato, jure fotelje i budžete, i kunu se u Vučića, Fajgelj poručuje da će morati da odaberu: “Ili novi ljudi, ili DSNS”.

Treća Srbija se ograđuje od svog osnivača

Povodom Fajgeljevog istupanja oglasio se i predsednik Treće Srbije Miroslav Parović, rekavši da da lični stavovi zamenika predsednika ne odražavaju i stav stranke.

Parović smatra da iznošenje ličnih političkih stavova u javnost, bez usklađivanja i dogovora, jeste veoma loš manir jer se, kako kaže, na taj način politička stranka stavlja pod samovolju pojedinca.

Predsednik Treće Srbije ističe da će sednica predsedništva stranke će biti održana u subotu 6. juna, kada će svi imati priliku da iznesu svoj lični stav, a da će stranka potom da zauzme politički kurs koji je u zajedničkom interesu.

Parović je zamolio funkcionere Treće Srbije da se do sednice predsedništva suzdrže komentara i da se o svemu prvo među sobom dogovore.

Autor: RTV