Početna Gradske teme Fekalne vode iz kanalizacije završavaju u Dunavu i sa petrovaradinske strane

Fekalne vode iz kanalizacije završavaju u Dunavu i sa petrovaradinske strane

Novi Sad nema centralni prečistač otpadnih voda tako da fekalne vode iz kanalizacije direktno završavaju u Dunavu.

Kako to ispuštanje izgleda vidi se na ispustu iz crpnih stanica na Keju žrtava racije nedaleko od broda Cepelin, odnosno neposredno pored železničko-drumskog mosta. Prolaz ovim delovima Keja je neprijatan zbog smrada, ali to nisu jedina mesta gde fekalije iz naselja idu u sistem i potom u Dunav.

Kako za “021” navode u JKP “Vodovod i kanalizacija”, to se radi na još dva mesta. Prva lokacija je u Industrijskoj zoni Sever 4 nedaleko od Rafinerije i tu se iz kamiona koji prazne septičke jame sadržaj ispušta u “Uređaj za prijem septičkog otpada” (UPSO). Kako objašnjavaju, otpadne vode ubacuju se u uređaj koji ih filtrira, kako bi mogle da budu ispuštene u kanalizaciju.

Još jedna lokacija na kojoj fekalije završavaju nalazi se iza “Pobede” u Petrovaradinu, nekoliko desetina metara od Dunava. Ovde se prazne vozila koja su prethodno prala mrežu kanalizacije i sadržaj iz tih kamiona ispušta se u kanalizacioni kolektor.

Inače, ispuštanje fekalija u Petrovaradinu obavlja se nedaleko od lokacije Rokov potok gde će se u narednim godinama graditi Centralni prečistač otpadnih voda, pod uslovom da bude novca.

Izvor: 021
Foto: 021