Početna Gradske teme Formiran Umetnički savet kandidature Grada za Evropsku prestonicu kulture 2021

Formiran Umetnički savet kandidature Grada za Evropsku prestonicu kulture 2021

Katedrala 2

Organizacioni odbor EPK Novi Sad 2021 imenovao je članove Umetničkog saveta kao važnog segmenta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Sastavljen od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života, cilj ovog tela je da pruži stručnu pomoć na izradi umetničkog koncepta i strategije kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Nasuprot ustaljenoj praksi pojednih prestonica kulture o izboru pojedinca kao umetničkog direktora projekta, Organizacioni odbor se opredelio za kolektivno telo. Verujem da se time pored kvaliteta i participativnsti kroz učešće istaknutih pojednica, kao i institucija i organizacija koje predstavljaju, obezbeđuje pluralizam mišljenja, što će za posledicu imati sveobuhvatniji i raznovrsniji pristup kandidaturi – istakao je Nemanja Milenković, predsednik Organizaciong odbora EPK Novi Sad 2021.

U Umetnički savet su izabrani članovi na osnovu nekoliko kriterijuma. Pored neospornog ličnog doprinosa razvoju kulture grada Novog Sada, kao i institucija i organizacija koje predstvaljaju, članovi su birani i na osnovu njihove stručnosti u različitim segmentima kulturnog života Grada. Pored toga, uz rodnu i starosnu ravnopravnost, jednu od presudnih uloga u izboru članova Umetničkog saveta imale su i dostupnost i spremnost izabranih članova da se posvete projektu na najproduktivniji i najefektniji mogući način u zadatom vremenskom periodu za izradu aplikacionog dokumenta.

Umetnički savet čine: Rita Kinka, pijanistkinja, predstavnica Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je nastupala u skoro svim evropskim zemljama uz podršku fondacije “Nagrada za ženu Evrope”; Dubravka Lazić, doktorant na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, autorka doktorske disertacije na temu “Slika kulturnog identiteta posredstvom prezentacije umetničkih dela”; Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada; Vladimir Kopicl, književni, filmski i pozorišni kritičar, čiji radovi su uključeni u nekoliko evropskih i svetskih antologija i zbornika; Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta “Ujvidek”, deo stručnog tima koji je pripremao kandidaturu Egera za Evropsku prestonicu kulture; Dušan Kovačević, osnivač i direktor “EXIT” festivala, najmlađi dobitnik Februarske nagrade grada Novog Sada, kao i Zdravko Vulin, direktor i glavni urednik Studentskog kulturnog centra.

Početak rada Umetničkog saveta je zakazan za sredinu maja, a ukoliko se tokom izrade aplikacije za to pokaže potreba, postoji mogućnosti proširenja sastava u narednom periodu.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications