Početna Gradske teme FOTO: Kineska četvrt u budućnosti postaje “kreativni distrikt”

FOTO: Kineska četvrt u budućnosti postaje “kreativni distrikt”

kineska_700Kineska četvrt će uskoro pretrpeti značajne izmene kako bi postala “kreativni distrikt” kada Novi Sad 2021. godine bude bio Evropska prestonica kulture.Gradske vlasti su u planovima javnih preduzeća već predvidele da se preduzmu radnje koje su neophodne kako bi se Kineska četvrt uredila i rekonstruisala. Za sada nije poznato koliko bi uređenje nekadašnjeg kompleksa fabrike “Petar Drapšin”, koji je već dugo kulturno-istorijska celina, moglo da košta.

021.rs saznaje kako bi ovaj deo grada mogao da izgleda u narednih nekoliko godina…

Naime, stručnjaci “Urbanizma” su analizirali kako bi trebalo urediti ovaj prostor i predložili su dve varijante. One se u osnovi razlikuju po tome da li će na mestu objekata koji se moraju srušiti biti ostavljene zelene površine ili će biti izgrađeni objekti do dva sprata.

Konkretno, Kineska četvrt danas obuhvata 3,4 hektara, pri čemu joj pripada i “Češki magacin” iako je razdvojen od ove celine studentskim domovima. Gradski urbanisti navode da su svi objekti zapušteni i u generalno lošem stanju, a da se u poslednjih deset godina promenila namena prostora. Pored postojećih firmi i pojedinaca koji se bave proizvodno-zanatskim delatnostima, tu su otvoreni Studentski kulturni centar, Društveni centar, nekoliko lokala i noćnih klubova. Deo prostora se koristi i kao skladište.

Prema predlogu urbanista u Kineskoj četvrti bi se zadržalo 11 objekata, odnosno većina postojećih. Skoro svi bi morali da se obnove, ali tako da se zadrži spoljni izgled, odnosno “industrijska arhitektura”. Većina njih bi dobila i nove sadržaje, odnosno služili bi drugoj nameni.

Objekat 1 (na mapi u galeriji fotografija) bi bio hotel manjeg kapaciteta ili kancelarijski prostor, objekti 2, 8, 10 i 11 bi bili namenjeni za kulturu, turizam, zabavu i slično, objekti 3, 5 i 7 bi služili kao manje radionice ili lokali, a objekat 6 za potrebe kulture.

Najveći objekat od preko 3.000 kvadrata (objekat 4 na mapi) služio bi za potrebe kulturnih sadržaja, kao televizijski ili filmski studio, ali se ostavlja mogućnost da bude namenjen i za zanatsku proizvodnju ili umetničko stvaralaštvo. Za potrebe pozorišta i izvođenje drugih scenskih performansa predviđen je objekat 9.

Što se tiče ostalih objekata koji sada postoje u Kineskoj četvrti, predviđa se njihovo uklanjanje jer su u lošem stanju i nije moguća rekonstrukcija. Na njihovom mestu bi, kako predlažu urbanisti, ili bile zelene površine ili manji objekti do 3.000 kvadrata. Tačnije, napravila bi se četiri manja objekta sa jednim ili maksimalno tri sprata. Najveći objekat (objekat D na mapi) bio bi Kreativni klaster Fakulteta tehničkih nauka i možda manji hotel ili motel.
Sve ovo što su ponudili gradski urbanisti, prema njihovim zaključima je prednost jer je, kako su obrazložili, “Kineska četvrt najpogodniji prostor za razvoj kreativnog distrikta Novog Sada”. Oni u analizi još navode:

“Postoji mogućnost za razvoj savremenih ekonomija u domenu kreativnih i kulturnih industrija, umetnosti i zanatstva, odnosno turizma, ugostiteljstva i zabave na ovom prostoru. Osnovna vrednost ovakvog koncepta je pokretanje malih poslova (startap biznisa) u cilju podizanja opšte preduzetničke klime i broja radnih mesta u Novom Sadu, privredno značajno oslabljenoj sredini. Prostori i objekti Kineske četvrti, kao jedne od retkih celina očuvanog industrijskog nasleđa grada, dobro su okruženje za otvaranje novih radnih mesta, razvijanje društvenog aktivizma, ali takođe i značajan poligon za razvoj savremenih grana umetnosti koje bi adekvatno podržale kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

5824425327b1f-2069.4.3d namena prostora
Za sada je u okviru programa uređenja građevinskog zemljišta obezbeđeno pet miliona dinara za idejni projekat uređenja javnih površina.

Autor: 021.rs/Foto JP “Urbanizam”