Početna Gradske teme FOTO: Skupština raspravlja o javnim preduzećima

FOTO: Skupština raspravlja o javnim preduzećima

SAMSUNG DIGITAL MOVIE
Zasedanje novosadskog parlamenta danas obeležava rasprava opozicije i vlasti oko rada javnih preduzeća, kao i izboru sedam direktora.
Povremeno dolazi i do žestokih prepirki, pri čemu je tačka mimoilaženja najčešće pitanje povrede poslovnika i replika, Opozicija se nije složila da se vreme za izlaganje skrati, pa svaku priliku koriste da izađu za govornicu.
Tokom prepodnevnog zasedanja odbornici su skoro dva sata raspravljali o dnevnom redu, a potom usvojili odluke o izboru nove gradske ombudsmanke Marine Popov Ivetić. Opozicija nije podržala ovaj predlog vladajuće koalicije, prvenstveno jer se iz biografije nije moglo znati išta o kandidatkinji.
Nova ombudsmanka je nakon polaganja zakletve medijima samo kratko izjavila da se zahvaljuje Skupštini grada na poverenju i da se nada da će ispuniti očekivanja.
Skupština je dala saglasnot i na preuzimanje parcele na Limanu IV od Vojske Srbije. Grad će za taj prostor u ulici Ive Andrića dati tri stana i oko 380.000 evra, a gradonačelnik Miloš Vučević je najavio da je plan da se plac proda i da za sada ima zainteresovanih trgovinskih kuća za taj prostor. Kada će prodaja uslediti nije poznato. Prvo treba da se promeni Urbanistički plan, jer je taj prostor, prema planovima, predviđen da bude park.
Pre rasprave o direktorima javnih preduzeća, gradonačelnik Miloš Vučević je odbacio optužbe opozicije o nameštenim konkursima. On je dodao da nije zadovoljan činjenicom da građani koji nisu članovi političkih stranaka ne žele da učestvuju u takvim konkursima.
SAMSUNG DIGITAL MOVIE

– Koliko sam shvatio i koliko imam informaciju, svi kandidati na svim sada održanim konkursima za izbor direktora su članovi političkih stranaka – naveo je Vučević.

On se tako osvrnuo i na odlazak Andreja Fajgelja sa mesta direktora Kulturnog centra grada, navodeći da još nije odlučeno ko će ga zameniti na mestu predsednika komisije koja vodi kandidaturu grada za Evropsku predsednicu kulture 2021. godine i da će to doći na dnevni red junske sednice.
S druge strane, Vučević je ponovo izbegao da jasno odgovori da li očekuje da direktor Informatike Dejan Čelar podnese ostavku zbog otpuštanja radnika i drugih problema u tom preduzeću, navodeći samo da su svi svedoci da je za protekle tri godine u Novom Sadu videlo da li ima prihvatanja odgovornosti za postupke. Ipak, Vučević je povodom povratka otpuštenih radnika na posao rekao da se Ustav i Zakoni moraju poštovati i da je odluka Inspekcije rada jasna.

– Inspekcija rada je donela odluku da se na posao vrate četiri radnika i ne vidim ništa sporno u tome. Radnici se moraju vratiiti na posao, a za sve dalje nadležan je sud – izjavio je Vučević.
Skupstina_grada_29052014_600_4

Inače, pred početak Skupštine, ispred zgrade su protestovali radnici Informatike, a vladajuća većina je odbila predlog opozicije da se raspravljao ovom slučaju, kao o smeni direktora preduzeća Dejana Čelara.
Gradonačelnik se nije izjašnjavao o pitanju Deklaracije koju je podneo SPO, a koja bi trebalo da osudi navodne zločine u Rajinoj šumi 1944. godine. Iz SPO su naveli da očekuju da Skupština osudi zločin u Rajinoj šumi u kome su nove vlasti krajem 1944. godine streljale veliki broj građana. Na pitanja o tome zbog čega je predložena deklaracija kad istoričari do danas nisu utvrdili punu istinu o toj masovnoj grobnici, odbornica Branka Bežanov je navela da se ovim potezom daje podrška da se sve istraži i utvrdi.
Opozicija je odbila da podrži ovu deklaraciju jer nedostaje istorijskih podataka. Predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da je tema kojom se bavi predložena deklaracija vrlo osetljiva i da se nisu ponudili stručni dokazi o tom događaju.

– Nesumnjivo je da se u Rajinoj šumi dogodio zločin. Predložena deklaracija je površna i kontradiktorna jer u prvoj tački se traži da Skupština grada osudi taj zločin, a u drugoj tački stoji da se daje podrška državnim organima da ispitaju taj zločin – naveo je Jakšić.

Slično je rekao i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić, napominjući da DS neće glasati jer nema relevantnog stava stručnjaka povodom tog događaja.

Autor: 021