Početna Gradske teme Most Franca Jozefa: Produžen rok za idejna rešenja novog mosta

Most Franca Jozefa: Produžen rok za idejna rešenja novog mosta

Zbog izmena i dopuna konkursne dokumentacije, produžen je rok za predaju idejnih rešenja za novi most na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, tako da će učesnici radove moći da predaju do 5. novembra.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs 23. avgusta, a dokumentacija je dopunjena s 18 strana urbanističkih uslova, kao i odgovarajućih grafičkih priloga.

Idejna rešenja s konkursa poslužiće kao osnova za gradnju novog objekta preko Dunava, kao i za uređenja tog dela Novog Sada i Petrovaradina. Osim toga, Gradska uprava traži i projekat tunela i pešačko-biciklističke veze s obe strane reke i okoline, odnosno između rekreativne zone Keja s novosadske strane i Dunavskog bedema s petrovaradinske.

Od učesnika se očekuje da predlože novo prostorno i konstruktivno rešenje pešačko-biciklističkog mosta i tunela s pristupnim komunikacijama, vezama s novosadske i petrovaradinske strane, odnosno s Kejom žrtava racija – Sunčanim kejom i Bulevarom cara Lazara, kao i s Kameničkim putem preko dela Dunavskog bedema, zatim komunikacija liftom s Gornjom tvrđavom iz zone tunela i veza s Preradovićevom ulicom i Gornjom tvrđavom u zoni objekata “Lovotursa”, kao i pripadajućih površina oko tih objekata.

Takođe, trebalo bi definisati način oblikovanja svih pristupnih pešačko-biciklističkih komunikacija, tunela, detalja parternog uređenja, ozelenjavanja, ali i rasvete okolnih površina. Prilikom osmišljavanja i razrade detalja, trebalo bi imati u vidu i mogućnost fazne realizacije projekta.

Rezultati konkursa biće objvljeni na sajtu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kao i na portalu javnih nabavki. Za prva tri rada obezbeđene su novčane nagrade, i to četiri miliona dinara za prvo mesto, 2,5 miliona za drugo, dok će za trećenagrađeno rešenje biti izdvojeno milion dinara. Osim toga, odabrani žiri moći će da izabere i jedan rad za otkup u vrednosti od 200.000 dinara.

Budući da je konkurs koncipiran kao nagradni te da je ujedno i neobavezujući, Grad neće morati da sklapa ugovor s projektantima.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay