Početna Gradske teme Fruška gora: Kradljivci ogrevnog drveta sve aktivniji

Fruška gora: Kradljivci ogrevnog drveta sve aktivniji

fruska_gora_Šumama u Nacionalnom parku “Fruška gora” zapretila je nova opasnost. Kradljivci ogrevnog drveta postali su sve aktivniji i drskiji, pa su čuvari prirode morali da pojačaju nadzor kako bi sačuvali šume.Nacionalni park prostire se oko 25.000 hektara na teritoriji osam opština, a šume zauzimaju 90 odsto površine. Dominiraju lipa, hrast i bukva, mada su tu i bujne šume hrasta kitnjaka i graba, a kradljivcima su veoma interesantne zbog tvrdog drveta, pogodnog za ogrev.

– Najviše se kradu bukva, hrast i grab, kao kvalitetno, tvrdo ogrevno drvo – objašnjava Milan Radojčić, rukovodilac službe nadzora u NP “Fruška gora”

– Zbog krađe drva, podneli smo ukupno 62 krivične prijave, a Park je, ilegalnom sečom, oštećen za više od 2,6 miliona dinara, pošto je posečeno 392,8 kubika kvalitetnog drveta. Za poznate kradljivce, koji su posekli ukupno 287,2 metra drva, u vrednosti 2,08 miliona dinara, podnete su prijave u 34 slučaja. Protiv nepoznatih počinilaca podneli smo 28 prijava, ali vrednost drveta koje su oni ukrali značajno je manja. Njih teretimo za 105 kubika drveta, vrednog oko pola miliona dinara – navodi Radojčić.

Kradljivcima se, kako kaže, vrednost ukradenog drveta obračunava po ceni tri puta većoj od one za koju Park nudi drvo u slobodnoj prodaji.

– Prostorni metar tvrdog ogrevnog drveta, već pripremljenog za utovar u kamione, na tvrdom šumskom putu u Nacionalom parku prodajemo za 3.836 dinara. Samim tim, jasno je da krađa šume krajnje neisplativ posao – objašnjava Radojčić.

Autor: Novosti