Početna Gradske teme Fruškogorski MTB maraton u nedelju na Popovici

Fruškogorski MTB maraton u nedelju na Popovici

0

Fruškogorski MTB Maraton, 27. po redu, održaće se u nedelju, 12. maja na Popovici.

Maraton organizuje biciklistički klub Fanatik, a početak trke je u 10 časova.

Zbog maratona, od 8:45 do 10:30 časova na delu Fruškogorskog puta na Popovici, od Majdanske ulice do planinarskog doma PSD “Železničar”, biće zabranjen saobraćaj u oba pravca, dok će od 10:30 do 16 časova saobraćaj biti zabranjen u levoj kolovoznoj traci i uz naizmenično propuštanje vozila u desnoj kolovoznoj traci uz ograničenje brzine kretanja na 20 km/h.

Takođe će saobraćaj biti zaustavljan na delu Iriškog puta, između Sremske Kamenice i račvanja puta ka Iriškom vencu od 10:05 do 10:25 časova.

Fruškogorski MTB Maraton prvi put je organizovao klub Fanatik iz Novog Sada 1994. godine. i ostao je u njegovoj organizaciji do danas. Od tada se održava svake godine u maju za vikend oko Đurđevdana na Fruškoj gori, a od nedavno i drugom polovinom oktobra sa startom i ciljem na Popovici, na oko 10 km od Novog Sada.

Maraton se deli na tri staze: mali, srednji i veliki maraton gde postoji osam kontrolnih tačaka (KT) a opšte poznata markacija je crveno srce u belom krugu na drveću. Maraton koji se organizuje u maju je takmičarskog, dok je maraton u oktobru rekreativnog karaktera. Učesnici mogu da voze i majski maraton rekreativno i da uživaju u vožnji u društvu i u predelima Fruške gore.

Najveći odziv bio je 2015. godine sa preko 270 takmičara. Staza maratona se nije puno promenila tokom godina s tim što je 2010. i 2014. bila u skraćenoj verziji zbog izuzetno loših vremenskih uslova.

Izvor: 021
Foto: Pixabay