Početna Gradske teme Gasi se Novosadska kritična masa, u petak poslednja mesečna vožnja

Gasi se Novosadska kritična masa, u petak poslednja mesečna vožnja

Mesečno okupljanje novosadskih biciklista, Kritična masa, poslednji put će se održati u petak, 27. oktobra.

Jedan od organizatora događaja i predstavnik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković za 021 kaže da su odlučili da prestanu sa mesečnim okupljanjima jer je cilj postignut i ubuduće će se ovakve vožnje održavati eventualno nekoliko puta godišnje.
Kritična masa prestaje da bude ono na šta su Novosađani navikli, odnosno mesečni događaj. Kritična masa ovakva kakva je već je postigla neke ciljeve, a to je da se broj biciklista u gradu povećao, Grad je počeo da se bavi biciklističkom infrastrukturom i generalno su ljudi počeli da obraćaju pažnju na bicikliste, što je bila i suština Kritične mase. Pitanje je sad samo da li treba nastaviti na isti način s obzirom da događaj kao takav stagnira, vrhunac je iza nas, i sada više težimo većim, vidljivijim vožnjama, događajima sa više različitog sadržaja, kako se ne bi sve svelo samo na vožnju bicikla“, navodi Trifković za 021.
Start vožnje u petak je u 17 časova u Limanskom parku. 
Ruta je od Limanskog parka ka Novom naselju pa sve do centra odnosno Trga slobode.
Meteorolozi su za petak najavili lepo vreme, pa organizatori pozivaju građane da im se na dvotočkašima pridruže u što većem broju.
Kritična masa je globalni, ali i lokalni mesečni biciklistički događaj sa tradicijom dugom oko 20 godina i prisustvom u preko 400 gradova u svetu. Tim mesečnim događajem promovisana je biciklistička vožnja kao zabavan i zdrav način prevoza. Najposećenija Kritična masa održana je u Budimpešti i u njoj je učestvovalo oko 100.000 biciklista.
U Novom Sadu je prvi put održana u aprilu 2012, poslednjeg petka u mesecu u Limanskom parku u 17 sati, nakon čega je termin okupljanja postao mesečna tradicija. Kiritčna masa se još održava u Beogradu i Zrenjaninu.
Izvor: 021.rs