Početna Gradske teme Genijalcima iz Kaća nedostaje 5.000 evra za odlazak u Ženevu na takmičenje...

Genijalcima iz Kaća nedostaje 5.000 evra za odlazak u Ženevu na takmičenje programera

0

Genijalci iz Kaća

Učenici sedmog razreda Darko Birač i Gojko Panić osnovne škole “Đura Jakšić” iz Kaća osmislili su robota koji bi poput psa vodiča pomogao slepima i slabovidima, za šta su nagrađeni na takmičenju koje organizuje Asocijacija nastavnika računarskih nauka u Americi.

Ideja je bila da napravimo robota koji bi slepima pomogao u orjentaciji u prostoru, a istovremeno bi ih obaveštavao o preprekama na putu. Mesecima smo se pripremali za takmičenje. Kada smo završili robota, napravili smo video-zapis o ideji i poslali ga američkoj asocijaciji – pričaju dečaci.

Njihova profesorka informatike Jasmina Jerković kaže da je učenicima trebalo više od tri meseca intenzivnog rada da bi osposobili robota i da su veoma vredni i požrtvovani. Ona navodi da su odavno pokazali veliko interesovanje za programiranje i da su do sada osvojili zavidan broj priznanja.

Nedavno im je stigao poziv da se predstave i u Ženevi od 12. do 17. aprila na sajmu inovacija, ali učenicima nedostaje 5.000 evra za odlazak na takmičenje i svaka pomoć nam je i više nego dobrodošla – kaže profesorka.

Da bi proširili vest o svom pronalasku, učenici su napravili i Fejsbuk stranicu “Finč i Funč na putu za Ženevu”.

Izvor: Blic
Foto: PrintScreen/YouTube