Početna Gradske teme Glas Novosađana: Balašević nedostaje kao mladost!

Glas Novosađana: Balašević nedostaje kao mladost!

0

Djordje-Balasevic-3

Jedan od najpoznatijih novosadskih kantautora Đorđe Balašević već 12 godina nije objavio novi studijski album. “Panonski mornar”, kako ga mnogi nazivaju, dao je veliki doprinos muzičkoj sceni Srbije, a uz njegove pesme su mnoge genracije rasle, zabavljale se i tugovale. Iako je tokom prethodnih godina objavio nekoliko singlova, poklonici njegove muzike željni su novih melodija i stihova ovog jedinstvenog autora.

Juče smo vam preneli neke od reakcija poznatih Novosađana koji su za naš portal govorili koliko im nedostaju nove Balaševićeve pesme, kada očekuju njegov povratak na scenu i kako im se svidela numera koju je posvetio pokojnom kolegi Kemalu Montenu. Danas pročitajte šta su neki od naših sugrađana rekli na ovu temu.

Balašević mi u svom smislu lično ne nedostaje jer verujem da je tu sa svojim delima koja su bila oduvek, danas su i uvek će biti prava klasika u svetu muzike, a tako i lirike. Jedino što moram da priznam jeste to da smo negde uvek gladni ili žedni nekog novog neponovljivog stvaralaštva koje na svoj jedinstven način iznedruje samo neko ko je kao njegova veličina. Kada je u pitanju to da li se može očekivati nastup, mogla bih samo da zaključim da želim i da se nadam da ću u skorije vreme doživeti ponovo to zadivljuće slušno iskustvo – rekla je tridesettrogodišnja Bojana i dodala kako je čula pesmu koju je “jedan od najvećih kantautora na našim prostorima posvetio ne samo kolegi, već i prijatelju, pokojnom umetniku Kemalu Montenu”.

S obzirom na to da mu je duboko žao što im se nije ukazala prilika da snime duet Đole je u Montenovu čast napisao i komponovao ovu pesmu.

Smatram da je pesma nostalgična i duboko osećajna pa mi je uz to neopisivo fascinirajuće kako osim tog njihovog sličnog emotivno – umetničkog izražaja kao pesnici, stvaraoci naročito predstavlja kroz duh okruženja koje je obeležilo Montena, a to je upravo Sarajevo.

Sličan komentar imale su i pripadnice srednje generacije, naše sugrađanke, Anica (48) i Slavica (52).

Šta reći o Balaševiću? Jedan, jedini i neponovljivi. Prisećam se kada sam kao mlada devojka iz provincije došla u grad na studije, njegovog prvog albuma, pesama koje sam slušala, ludovala i plakala. Njegovih predivnih koncerata na koje sam odlazila zajedno sa porodicom, mužem i klincima od deset i tri godine. Njegova nova pesma “Duet” koja je posvećena Kemalu Montenu je divan dar. Retko je slušam pošto se rasplačem. Željna sam novog albuma, knjiga, koncerata – iskreno nam je prokomentarisala Anica, dok Balašević Slavici nedostaje “kao mladost”:

Svaki dan slušam njegove pesme. Nedostaje kao mladost, a njegove pesme me upravo vraćaju i bude najdublja osećanja. Želela bih da objavi nove pesme što pre jer verujem da u njemu sigurno one žive i da su predivne, a samo treba da ih stavi na album. Nažalost, nisam čula pesmu koju je posvetio Kemalu, ali verujem da izaziva reku emocija.

Nešto mlađa generacija, koja možda i nije najverniji poklonik Balaševićeve muzike, pohvaljuje pesmu “Duet”.

Najiskrenije, ne nedostaju mi njegove pesme, a s obzirom na to da nisam njegov fan, nije da očekujem novi album. S druge strane, pesma koju je posvetio Montenu mi je odlična – kratko je prokomentarisala Gorana (28), dok njena vršnjakinja Valentina isčekuje muzičarev povratak na scenu.

Njegove pesme koje su večne, doprinose da se ne primeti da 12 godina nije bilo novog Balaševićevog albuma i smamim tim njegovo prisustvo je uvek svuda oko nas, prati nas u svim našim životnim situacijama. Uskoro očekujem povratak na scenu u njegovom maestralnom stilu – zaključila je.

Autor: Bojan Petrović
Foto: Tanjug