Početna Gradske teme Gojković: Oboleli od korona virusa stabilno

Gojković: Oboleli od korona virusa stabilno

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je stanje pacijenta kod koga je potvrđeno da ima korona virus stabilno i da je na stalnom monitoringu u Kliničkom centru Vojvodine.

Gojković je rekao da su pacijentu dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju u Srbiji i svetu, a da su domaći stručnjaci u stalnom kontaktu s kolegama iz drugih zemalja koji su imali iskustvo s korona virusom.

“Vrlo je važno da se kontakti ne kriju i da krug bude zatvoren. To ne znači da je zaražen neko s kim je oboleli bio u kontaktu pre mesec dana ili ga je sreo na ulici”, dodao je Gojković.

Pokrajinski sekretar navodi i da je Srbija, kada se infekcija pojavila krajem decembra i početkom januara, uspela da zadrži deo maski i da snabde zdravstvene centre.

“Cela Evropa vapi za zaštitnom opremom. Mi smo zamolili dve naše fabrike koje proizvode maske da trenutno ne prodaju maske dalje, već da ih zadrže za naše tržište. U ovom trenutku popunjavamo naše kapacitete, želimo da opskrbimo i apoteke, ali moramo da znamo da maske ne štite potpuno, već prvenstveno imaju ulogu da, ako imate respiratorne probleme, zaštitite druge”, istakao je Gojković.

Prema njegovim rečima, država je odlučila da bude maksimalno transparentna prema građanima, da se sluša zdravstvena struka i da budu obezbeđeni uslovi da zdravstveni radnici obavljaju svoj posao na najbolji mogući način.

Novosti pišu da su, zbog kontakta sa zaraženim pacijentom, u preventivnoj kućnoj izolaciji doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta iz privatne poliklinike u kojoj je oboleli prvo pregledan.

“Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja. Simptome korone za sada nemaju i svi se dobro osećaju. Prostorije gde su vršeni pregledi, čekaonica i drugi delovi zgrade su odmah dezinfikovani”, navodi taj list.

Prema poslednjem izveštaju, nema novih zaraženih korona virusom u našoj zemlji, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Do sada je u laboratoriji Instituta Torlak testirana ukupno 91 osoba.

Izvor: Tanjug, 021.rs, Novosti
Foto: Pixabay