Početna Gradske teme Grad angažuje privatnu firmu da proveri kvalitet puteva u Novom Sadu

Grad angažuje privatnu firmu da proveri kvalitet puteva u Novom Sadu

0

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) angažovaće privatno preduzeće koje će narednih meseci proveriti kvalitet kolovoza na nekoliko lokacija u Novom Sadu, saznaje 021.

Uglavnom se radi o saobraćajnicama koje su opterećene tranzitnim saobraćajem, odnosno njima prolaze teški kamioni.

Kako se navodi u javnoj nabavci, ovaj posao je neophodan jer je teški teretni saobraćaj u Novom Sadu u velikom porastu, posebno u poslednjih 15 godina, dok su klimatski uslovi postali znatno nepovoljniji. Ekstremne temperature i leti i zimi su sve izraženije, a posledica je ubrzano propadanje kolovoa i rast troškova održavanja.

U dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, Uprava kaže da je ispitivanje kolovoza neophodno kako bi se smanjili troškovi održavanja saobraćajnica i povećala dužina trajanja kolovoza. Analiza će obuhvatiti niz laboratorijskih ispitivanja uz uzimanje uzoraka asfalta, kao i matematičke proračune opterećenja saobraćajnica.

Proveriće se stanje 29 kilometara puteva i to Temerinske ulice i dela Temerinskog puta, dela Primorske, Ulica Bajči Žilinskog, Put Šajkaškog odreda, Rumenačka ulica, Rumenački put i Novosadski put.

Izvor: 021.rs