Početna Gradske teme Grad Novi Sad postao vlasnik 38 hektara zemljišta pogodnog za investitore

Grad Novi Sad postao vlasnik 38 hektara zemljišta pogodnog za investitore

0

potpisivanje ugovora radna zona IV8 26oktobar

U Gradskoj kući je danas u prisustvu javnog beležnika overen Ugovor o prenosu zemljišta sa Republike Srbije na Grad Novi Sad, a po Zaključku Vlade Republike Srbije. Tom činu su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić koji su potpisali predmetni Ugovor. Reč je o Ugovoru o prenosu vlasništva više od 38 hektara zemljišta u industrijskoj zoni “Sever” na potezu od zaleđa Rafinerije “Novi Sad” do auto-puta Beograd-Subotica. Na tom mestu bi Grad Novi Sad trebao da izvrši građevinsko uređenje terena, kako bi se stekli uslovi za izgradnju fabrike investitora u kojoj bi posao dobilo oko dve hiljade ljudi.

Drago mi je što je Grad Novi Sad posle mnogo godina došao u posed atraktivnog zemljišta i što ćemo krenuti u otvaranje nove radne zone u Novom Sadu. Zahvalan sam Vladi Republike Srbije na podršci, pre svega predsedniku Vlade, kao i na saradnji, kooperativnosti i efikasnosti Republičkoj direkciji za imovinu. Novi Sad veoma brzo kreće sa privođenjem ovog zemljišta nameni i nadam se da ćemo sa ulaganjima na tom potezu biti još atraktivniji za potencijalne investitore. Radi se o radnoj zoni Sever 4, na prostoru od 38 hektara koji se nalazi uz auto put E-75 sa desne strane gledano iz pravca Novog Sada ka Beogradu. Dugo Novi Sad nije imao atraktivniju lokaciju za investitore i sada možemo biti konkurenti drugim opštinama, pre svega u Vojvodini, koje nude građevinsko zemljište, odnosno privlače investitore svojim pozicijama uz auto-put. Ovom Ugovoru su prethodili ozbiljni i kompleksni procesi koji su rezultat intenzivnog rada gotovo dve godine. Hvala i odbornicima Skupštine Grada što su podržali ovo i što su me ovlastili da u ime Grada potpišem Ugovor kojim Novi Sad postaje bogatiji za novih 38 hektara zemljišta“, rekao je gradonačelnik Vučević.

On je naglasio da Novi Sad decenijama nije imao šta da ponudi investitorima na tako atraktivnom potezu, osim jedne lokacije koja je namenjena arheološkom istraživanju narednih deste godina.

Ova lokacija u zoni ‘Sever 4’ se nalazi na jako dobrom mestu, jer je u blizini Luke Novi Sad, Koridora 7, Slobodne carinske zone, auto-puta i kanala Dunav-Tisa-Dunav, a mi se spremamo da krenemo da radimo na toj parceli što pre, već ove godine. Upravo je to razlog što privremeno odlažemo neke druge infrastrukturne projekte, jer smatramo da je važnije otvaranje novih radnih mesta, nego nicanje novih građevinskih objekata. Grad nije u ovom mandatu zadužen ni za jedan dinar, a nadam se da će Novi Sad u 2016. i 2017. godini imati ozbiljna pokretanja građevinske operative i da će se neuporedivo više graditi“, rekao je gradonačelnik i istakao da su investitri spremni da grade, a da Grad treba da im bude partner, da prati investicione tokove, da ne bude opstruktivan, nego kooperativan u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima koje ima lokalna samouprava.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić rekao je da ne postoji bolji i konkretniji način podrške Republičke Vlade Gradu Novom Sadu i njegovom rukovodstvu, za razvoj daljih projekata koji će omogućiti zaposlenje Novovsađana u toj radnoj zoni.

Ovo zemljište, koje je Republika Srbija prenela u vlasništvo Grada Novog Sada, vredno je oko 12,5 miliona evra. Želimo da pružimo apsolutnu podršku Gradu Novom Sadu u daljem razvoju ove lokacije, i očekujemo da onaj deo obaveza koji se tiče izgradnje infastrukture koja je neophodna, Grad izvrši u najkraćem mogućem roku“, rekao je Vorkapić.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o prenosu prava javne svojine, bez naknade, na nepokretnostima-građevinskom zemljištu u državnoj svojini Republike Srbije, sa Republike Srbije u javnu svojinu Grada Novog Sada radi privođenja istog planiranoj nameni, s obzirom da se radi o zemljištu koje je namenjeno izgradnji objekata u funkciji realizacije projekta ekonomskog razvoja čijom bi se realizacijom povećao broj zaposlenih u privredi i srazmerno tome uvećao javni prihod. Ugovorne strane saglasno su konstatovale da je Grad Novi Sad u celosti investitor izgradnje infrastrukture potrebne za opremanje navedenog zemljišta i da je u obavezi da nakon razgraničenja zemljišta javne namene i komercijalne namene i završetka izgradnje objekata infrastukture, objekte infrastrukture sa pripadajućim zemljištem prenese nadležnim pravnim licima.

Autor i foto: NsHronika.rs