Početna Gradske teme Grad pomaže proizvođače organske hrane

Grad pomaže proizvođače organske hrane

0

Za podsticanje organske poljoprivredne proizvodnje, za koju poljoprivrednici na teritoriji Grada Novog Sada pokazuju sve veću zainteresovanost, u gradskom budžetu je i ove godine obezbeđen ukupni iznos od pet miliona dinara, koji će biti raspoređen učesnicima javnog poziva nedavno upućenog od Gradske uprave za privredu.

Finansijska podrška, identična prošlogodišnjoj, biće dodeljena poljoprivrednicima koji imaju zemljište i registrovano gazdinstvo na teritoriji grada i koji zadovoljavaju druge precizirane uslove, nakon konkursa na koji zainteresovani mogu da se prijave do 31. jula. Prijave sa odgovarajućom dokumentacijom predaju se u šalter-sali Gradske kuće.

Pravo učešća po ovom javnom pozivu imaju poljoprivredni proizvođači i organizacije i institucije u oblasti agrara koji su zainteresovani da započnu organsku proizvodnju, kao i oni koji se time već bave od 2011. godine.

Proizvođači će dobiti subvencije za nabavku sadnog i semenskog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji, za kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje, kao i za druge investicije u tom segmentu agrara.

Svi ti troškovi će proizvođačima biti plaćeni iz gradske kase u iznosu do 100 procenata.

Poljoprivrednik koji želi da konkuriše za finansijsku podršku Grada trebalo bi da uz obrazac prijave dostavi i izvod iz registra poljoprivrednog gazdinstva, izvod iz katastra o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta ili ugovor o zakupu, kao i ostalu dokumentaciju navedenu na internet-stranici Grada.

Koji proizvođači će učestvovati u ovogodišnjem projektu razvoja organske proizvodnje, biće utvrđeno odlukom koju će doneti gradonačelnik, na predlog odgovarajuće komisije, u roku od 30 dana posle isteka roka za podnošenje prijava.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay