Početna Gradske teme Grad ponovo pretvara dug Spensa u trajni ulog u kapital preduzeća

Grad ponovo pretvara dug Spensa u trajni ulog u kapital preduzeća

Odluka kojom se predviđa da se dug Spensa od 55 miliona dinara prema “Vodovodu i kanalizaciji” pretvori u trajni ulog Grada u kapital preduzeća, ponovo će se naći pred odbornicima Skupštine grada.

Kako je objašnjeno, gradska vlast se odlučila na ovaj potez “u skladu sa merama predviđenim Planom poslovne i finansijske konsolidacije Sportskog i poslovnog centra Vojvodina”.

“Planom poslovne i finansijske konsolidacije Spensa, kao jedna od mera finansijske konsolidacije preduzeća, predviđena je konverzija potraživanja Grada Novog Sada u trajni ulog grada u kapital preduzeća”, navodi se u odluci, a sve sa ciljem da se omogući “nesmetano poslovanje” Spensa.

U februaru ove godine odbornici su doneli sličnu odluku, samo što se tada radilo o deset puta većoj sumi novca. Tada su odbornici praktično otpisali dug Spensa od 543 miliona dinara, tako što su doneli odluku kojom se taj dug pretvara u trajni ulog Grada Novog Sada u kapital preduzeća. Predstavnici gradske vlasti poručili su tom prilikom i da je konverzija duga, u stvari, mera naplate dugovanja.

Takođe, u februaru je odlučeno i da se Spens zaduži za 100 miliona dinara, kako bi uzeo kredit kod banke, radi isplaćivanja otpremnine za 70 radnika i racionalizacije poslovanja. Ovi potezi naišli su na kritike novosadske opozicije.

Međutim, osim kreditnog zaduženja kod banke, Spens ima još nekoliko zaduženja. Tu je zaduženje za pozajmicu kod “Vodovoda” od 15,7 miliona dinara, kod Informatike za 1,3 miliona dinara, kao i zaduženje kod Urbanizma za 1,3 miliona.

U programu poslovanja za 2020. godinu, navodi se da najznačajniji udeo u rashodima imaju troškovi zarada i naknada zarada, kao i troškovi goriva i energije. Podsetimo da je više puta ukazivano na to da je objekat Spensa energetski neefikasan.

Uz to, Spens će godinu ponovo završiti u minusu. Procena je da će u 2019. godine ovo javno preduzeće ostvariti prihode od 550 miliona dinara, dok će rashodi biti na 628 miliona, odnosno gubitak će biti 78,5 miliona dinara. Pa ipak, rukovodstvo preduzeća je optimistično, te očekuje da u narednoj godini ostvari dobitak od 82 miliona dinara.

Takođe, Spens je u 2018. godini ostvario dobit, ali je sve otišlo na pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Subvencije su u prošloj godini bili najznačajniji prihod i one su u ovo javno preduzeće upumpane u iznosu od 454,6 miliona dinara. Spens je 2017. godinu završio sa gubitkom od 307 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina bio veći od 719 miliona.

Nasuprot tome, gradska vlast pokušava da pronađe načine kako bi rešila problem sa objektom Spensa. Tako će Novi Sad i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raditi na projektu rekonstrukcije Spensa, koja je procenjena na 4,5 milijardi dinara, o čemu više možete da čitate OVDE.

Izvor: 021
Foto:  Wiki/Bukephalos