Početna Gradske teme Grad ponovo smanjio sumu za zakup vozila

Grad ponovo smanjio sumu za zakup vozila

0

Postupak javne nabavke za zakup vozila za službe u Novom Sadu biće ponovljen, a uz to je i znatno smanjen iznos koji će se potrošiti u ovu svrhu.

Gradsko veće je 21. juna promenilo odluku o planiranim troškovima u budžetu i predviđenu sumu za zakup smanjila za više od 73 miliona dinara i svela je na 15 miliona dinara. Potom je 29. juna nabavka poništena jer jedini ponuđač nije usponio uslove.

Uvidom u dokumenta, može se vidi da je Program investicionih aktivnosti za potrebe gradskih organa, na sednici Gradskog veća, promenjen po drugi put ove godine, a to je urađeno prvenstveno zbog smanjenja planiranih troškova za automobile sa 88.091.000 na 15 miliona dinara. Ovo je drugi put da se troškovi smanjuju, jer je prvobitno bilo planirano da se za kupovinu novih vozila izdvoji 92 miliona dinara.

Iako je novac za ovu namenu umanjen za 73 miliona dinara, Program investicionih ulaganja je manji za nekih četrdesetak miliona, jer je novac preraspoređen za druge potrebe, kao što je kupovina računarske opreme koja je porasla sa 61 na 81 milion dinara.

Kada je u pitanju javna nabavka, poništena je zbog detalja, pa je tako kod jednog vozila ustanovljeno da nema LED dnevna svetla, zadnje vetrobanskog staklo sa grejačem i gumene patosne, dok je kod drugog automobila problem bio taj što je data ponuda vozila bez mogućnosti deaktivacije suvozačevog vazdušnog jastuka i to što nema – gumene patosne. Gumene patosne bile su problem kod još nekoliko vrsti vozila, a kao nedostatak pojavljivalo se i to da u ponudi nije navedeno da li će suvozačevo sedište biti podesivo po dubini ili da li će vozilo imati čelične felne.

Podsetimo da je tenderom tražen operativni lizing za zakup 11 automobila u srebrno metalik boji sa benzinskim motorom od minimum 900 kubika, 10 automobila u beloj akrilnoj boji sa benzinskim i motorom na gas minimalne snage 1.350 kubika, kao i osam crnih metalik automobila sa dizel motorom od 1.950 kubika. Takođe, tu su i četiri limuzine u crnoj metalik boji sa dizel motorom od minimum 1.950 kubika, zakup još dva vozila, u srebrno metalik boji, sa nešto snažnijim motorima i zakup jednog teretnog vozila – kombi.

Portal 021.rs je otkrio u januaru da se planira izdvajanje više od 750.000 evra za kupovinu vozila, zbog čega je reagovao deo opozicije kritikujući gradsku vlast zbog tog poteza. Iako u Gradskoj upravi nisu davali odgovore na pitanja u vezi sa ovom nabavkom, oglasio se gradonačelnik Miloš Vučević objasnivši da se radi o neophodnoj nabavci jer je poslednja veća kupovina vozila bila pre gotovo deceniju, za vreme njegovog prethodnika, te da postoji potreba za obnovom voznog parka. Dodao je i da se vozila kupuju ne samo za inspekciju i upravu, već i za policiju i druge službe. Odluka je naknadno promenjena, pa se grad umesto za kupovinu odlučio za lizing vozila.

Izvor: 021
Foto: Pixabay