Početna Gradske teme Grad prebacuje dodatnih 300 miliona dinara za plaćanje sudskih presuda

Grad prebacuje dodatnih 300 miliona dinara za plaćanje sudskih presuda

0

Gradsko veće je predložilo izmene Programa uređenja građevinskog zemljišta, tako da se više od 300 miliona dinara prebaci za plaćanje sudskih odluka.

Uvidom u izmene Programa koje idu na sednicu Skupštine grada u utorak 19. oktobra, Uprava za građevinsko zemljište i investicije će ukupno na raspolaganju imati u 2021. godini 7,3 milijarde, što je za 113 miliona dinara manje nego što je ranije planirano.

Iako ukupna suma planirana za investicije nije značajno umanjena i najveći poslovi će se evidentno realizovati do kraja godine, poput parternog uređenja dela centra oko SNP-a, vidljivo je da je moralo da se odustane od nekih poslova i da se novac preusmeri za plaćanje uglavnom sudskih presuda na osnovu imovinsko-pravnih sporova UGIZ-a, koji je naslednih ZIG-a, kao i Grada Novog Sada.

Konkretno, najveća promena u okviru Programa uređenja građevinskog zemljišta je u delu namenjenom za pribavljanje zemljišta i tu su sredstva skoro prepolovljenja, jer su umanjena za 302 miliona i sada iznose 463,6 miliona.

Navedeno je da se suma umaljila jer je deo vlasnika parcela namenjenih za eksproprijaciju nije pristao na ponuđene cene i sada se vode postupci pred sudom (Gradsko groblje, Bocke, Šafarikova i drugo), a za deo postupaka čeka se na rešenja katastra (javna garaža u Šafarikovoj, produžetak Anđe Ranković, blok Bate Brkića, produžetak Jovana Dučića i drugo). Verovatno je da se odma taj novac neće upotrebiti do kraja godine, te je prebačen za druge namene, što je plaćanje sudskih odluka.

Ipak, UGZI navodi da iako su neka pribavljanja zemljišta odložena, u program su uveli neke druge otkupe zemljišta i to za potrebe produžetka Bulevara Jaše Tomića ka Venizelosovoj, produžetku ulice Bate Brkića od Futoškog puta do Bulevara Patrijarha Pavla i drugo.

Ovaj novac se tako preusmerava za plaćanje rešenja sudova i povećava sa 850 miliona, na preko 1,1 milijardu dinara. UGZI navodi da je predviđena suma za ovu godinu gotovo utrošena i da se radi o pravosnažnim presudama u predmetima za isplatu naknade za eksproprisano zemljište. Novi Sad već nekoliko godina plaća stotine miliona dinara po ovim presudama, među kojima se ne mali broj odnosi na zemljište koje je ekspropisano pre više decenija u vreme SFRJ. Mada Grad tvrdi da nema osnova za isplate, sud u skoro svakom slučaju presuđuje u korist tužioca.

Druge izmene u programu na osnovu kojih radi UGZI su u manjem iznosu i kreću se od po nekoliko miliona i uglavnom se radi o uštedama usled toga što su radovi na kraju koštali manje od procenjenog ili se plaćanja prebacuju za sledeću godinu, jer će tek tada biti gotovi.

Retka izmena je u delu troškova za parterno uređenje centra oko SNP-a. Ovde je došlo do povećanja troškova radova za tri miliona dinara, što znači da će oni sada iznositi više od 381 milion dinara sa PDV-om.

Svi ostali radovi koji se navode u programu su uglavnom uštede i tako na primer cena gradnje kanalizacije u Baje Pivljanina manja je za milion dinara i sada je 24 miliona dinara za I fazu, a za kanalizaciju u Veterniku suma je umanjena za 13 miliona i sada je nešto više od 21,3 miliona dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay