Početna Gradske teme Grad ulaže 130 miliona u opremanje okoline novog stambenog kompleksa na Rumenačkom...

Grad ulaže 130 miliona u opremanje okoline novog stambenog kompleksa na Rumenačkom putu

0

Novi Sad će sa 130 miliona dinara finansirati infrastrukturno opremanje novog stambenog kompleksa koji firma “NS Square” gradi na Rumenačkom putu.

Ovo je vrednost tendera, a treba reći da je privatni investitor Gradu prošle godine uplatio doprinos za uređenje građevinskog zemljišta u iznosu većem od 417 miliona dinara, kao i pripadajuće takse.

Predviđena je gradnja oko 490 metara saobraćajnice uz koju ide isto toliko dugačka biciklistička staza široka dva metra, smeštena na desnoj strani kolovoza u pravcu od Rumenačkog puta ka Bulevaru Evrope.

Saobraćajnica će gotovo u potpunosti ići iznad nekadašnjeg otvorenog meliracionog kanala S-800, koji je sada smešten u cevi pod zemljom. Grad je prethodno ove radove platio 93 miliona dinara.

Planira se da kolovozna konstrukcija bude široka pet i po metara i da ima priključenje na Bulevar Evrope. Biće sagrađane i parkiralište sa 24 mesta, iako je prvobitno bilo planirano 26, ali se nakon projektovanja prostora za zelenilo na svakom četvrtom parking mestu taj broj smanjio.

Na ovoj lokaciji biće postavljene vodovodne cevi u dužini od 439,8 metara, kao i kanalizacione u dužini od 375,5 metra. Takođe, planirana je gradnja atmosferske kanalizacije od Bulevara Evrope do Rumenačkog puta sa 12 slivnika i ona će biti povezana na deo nekadašnjeg meliracionog kanala.

Projektom opremanja ovog novosagrađenog stambenog bloka planirano je i da se sagrade 23 stuba javne rasvete.

Prema dokumenaciji maksimalni rok za izvođenje radova je 240 kalendarskih dana.

Tender za ove radove Uprave za građevinsko zemljište i investicije je otvoren do 5. oktobra.

Podsetimo, stambeni kompleks biće sagrađen na lokaciji koja je do 2018. godine bila predviđena za sportski park. Nakon toga su gradske vlasti dozvolile stambenu izgradnju, uprkos prigovorima građana.

Novi stambeni kompleks ima 21 lamelu sa 983 stana, 787 parking mesta u podzemnoj garaži, a mesta za automobile biće i na površini. Osim toga, kompleks će imati i 25 lokala. U toku je gradnja prvih 13 lamela.

Izvor: 021.rs
Foto: pixabay