Početna Gradske teme Grad ulaže deset miliona u razvoj poljoprivrede

Grad ulaže deset miliona u razvoj poljoprivrede

0

rapsernte-914482_640

Grad Novi Sad će ove godine uložiti u razvoj poljoprivrede deset miliona dinara, gotovo duplo nego lane.

Posredstvom Programa podrške sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, koji je nedavno usvojila Skupština grada, u 2016. od pomenutih deset miliona dinara, 3.350.000 biće namenjeno za mere kreditne podrške, odnosno sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, a 6.650.000 dinara za ruralni razvoj. U narednom periodu treba da bude donet i godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Član Gradskog veća privrede Goran Sečujski kaže da lokalne samouprave mogu da utvrđuju mere kreditne podrške, što predviđa Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

– Finansiraćemo deset odsto kamate kod kratkoročnih bankarskih kredita od 12 ili 18 meseci. Podnosioci će zahteve za tu pomoć u formi biznis-plana ili projekta dostavljati bankama s kojima Grad sklopi sporazum o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje. Grad Novi Sad je definisao namenu korišćenja kreditnih linija, a to je obezbeđivanje obrtnih sredstava. Polovina od 6.650.000 dinara za ruralni razvoj namenjena je za unapređivanje znanja – obuke putem stručnog osposobljavanja, sticanja veština i pokazne aktivnosti i za informativne aktivnosti, odnosno odlazak na sajmove, manifestacije i studijska putovanja – objašnjava Sečujski.

Ostatak novca, oko tri miliona dinara, biće namenjen za osiguravanje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja (900.000 dinara). Korisnici te mere biće proizvođači višegodišnjih zasada koji su počeli proces kontrolisane poljoprivredne proizvodnje od 2013. godine.

Organska proizvodnja, koja na području grada zauzima 55,8 hektara, biće finansirana s milion i po dinara. Do sada je Grad podržavao investicije koje se odnose na sadni i semenski materijal, a od ove godine podržaće organske proizvođače i putem subvencionisanja opreme. Novac za tu namenu mogu koristiti oni koji su proces organske proizvodnje počeli od 2011.

Po rečima Sečujskog, milion dinara namenjeno je za korisnike oznaka geografskog porekla poljoprivrednog proizvoda, pravna i fizička lica. Novi Sad ima već dva brenda – Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med, kao jedini monoflorni med u Evropi.

– Grad će proizvođače finansirati u potpunosti po priloženom računu sertifikovane organizacije – kaže Sečujski

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay