Početna Gradske teme Grad: Vazduh u Novom Sadu znatno poboljšan, u januaru pred građanima novi...

Grad: Vazduh u Novom Sadu znatno poboljšan, u januaru pred građanima novi Plan kvaliteta

0

Uprava za zaštitu životne sredine saopštila je da je u Novom Sadu došlo do značajnijeg poboljšanja kvaliteta vazduha.

Kako su naveli, to je zaključak revizije Državne revizorske institucije (DRI), koja je proveravala “svrsishodnost poslovanja na temu ‘Upravljanje kvalitetom vazduha'”.

“Do poboljšanja kvaliteta vazduha došlo se sistematskim i ozbiljnim pristupom Grada jednoj od najvažnijih tema današnjice, ali svakako jednoj od najvažniji tema za bezbedan i zdrav život Novosađana. Novi Sad je kao jedna od prvih lokalnih samouprava doneo Plan kvaliteta vazduha za period 2017-2021. godine, tokom čije primene je realizovano 98 odsto propisanih mera za povećanje kvaliteta vazduha”, stoji u saopštenju Grada.

U Gradskoj upravi za životnu sredinu poručuju da je vazduh u Novom Sadu bezbedan za stanovništvo.

“Na osnovu predstavljenih rezultata, ali i na osnovu rezultata monitoringa koje svakodnevno i u realnom vremenu građani Novog Sada mogu da prate na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine kao i na sajtu Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, vazduh u Novom Sadu je bezbedan za stanovništvo”, dodaje se.

Poručuju i da je novi Plan kvaliteta vazduha za period od 2022. do 2026. završen i da će biti dostupan javnosti u januaru 2022. Pozvali su građane i organizacije da u toku javnog uvida daju svoje predloge i sugestije i vezi sa predloženim merama.

“Grad Novi Sad neće tu stati sa ulaganjem u životnu sredinu i kvalitet vazduha. U planu za 2022. godinu su programi podsticajnih sredstava za kupovinu novih bicikala, postavljanje solarnih panela, zamenu kotlova na ugalj, zamenu stolarije, ali i sredstva za pošumljavanje i obnovu malih urbanih površina i slično. Zato je važno da građani budu dobro obavešteni o budućim konkursima jer zdrava životna sredina je rezultat zajedničkog rada”, zaključuje se u saopštenju.

Informacija o boljem kvalitetu vazduha u Novom Sadu poznata je i iz Izveštaja o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu, koji je objavljen letos i o čemu je 021.rs već pisao, pošto je prema tim podacima vazduh u Novom Sadu za samo godinu dana prešao iz zagađenog u čist.

Nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, a sada jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović, ukazao je tada za 021.rs na nelogičnost da se 40 mikrograma PM10 čestica svrstava u čist vazduh, dok se na 41 mikrogram već priča o prekomernom zagađanju.

On je rekao i da broj dana sa prekoračenjem govori o tome da se slika zagađenja, na papiru, može promeniti zbog načina i vremena merenja.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay