Početna Gradske teme Građani ličnim donacijama obezbedili plate za personalne asistente osoba s invaliditetom

Građani ličnim donacijama obezbedili plate za personalne asistente osoba s invaliditetom

Centar “Živeti uspravno” prikupio je 450.000 dinara putem donacija i obezbedio asistente za osobe sa invaliditetom, kojima je usluga potrebna celog dana.

Kampanja pokrenuta polovinom marta na sajtu donacije.rs uspešno je završena, a predsednica Centra Milica Ružičić Novković kaže da je pored prikupljanja novca, podizanje svesti o personalnoj asistenciji bilo od većeg značaja.

– Sada i građani i javne ličnosti, predstavnici poslovnog sektora, organizacije poput “Prevodilačkog srca”, Privredne komore Vojvodine ili Inicijative “Krakker”, dalje šire informacije o važnosti personalne asistencije, kao preduslova za samostalni život osoba sa invaliditetom – kazala je Ružičić Novković.

Nejtan Košal, direktor Fondacije “Katalist” koja vodi sajt donacije.rs, ističe da neprofitne organizacije treba da se što više okrenu svojim zajednicama.

– Nakon što neprofitna organizacija pokrene svoju kampanju, građani i kompanije mogu vrlo lako, onlajn donacijama preko svojih kartica da podrže njihove konkretne ideje i tako doprinesu opštem dobru u svojoj zajednici – smatra Košal.

Trenutno u Novom Sadu postoji 18 osoba kojima je potrebna pomoć od osam sati ili celodnevno, a nedostajao je novac da se plate usluge nekoliko personalnih asistenata, jer Grad Novi Sad samo sufinasira ovaj servis.

Zbog toga je pokrenuta kampanja za dobrovoljne priloge građana koja je na kraju uspešno okončana.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay