Početna Gradske teme Građani postavljaju “švajcarski kamp” na Trgu slobode

Građani postavljaju “švajcarski kamp” na Trgu slobode

krediti_u_svajcarcima
Građani oštećeni kreditima u švajcarcima postaviće “švajcarski kamp” na Trgu slobode u subotu, 13. juna, a podršku će dobiti i od grupe radnika “Dajem crveni karton” i poznatih ličnosti.
Skup bankarskih klijenata pod nazivom “Švajcarski kamp” organizuje Uderuženje “Efektiva”.
Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja bankarskih klijenata, svoj šator će imati klijenti svake banke koja je odobravala kredite u CHF valuti i koji će simbolizovati smeštaj za porodice klijenata, “ukoliko ostanu bez svojih domova”.
“Želimo da taj dan mirno i dostojanstveno ukažemo javnosti na problem sa kojim se suočava 21.000 porodica u Srbiji, sve svoje obaveze ostavljajući po strani, kako bi plaćale rate stambenih kredita, koje su se od trenutka podizanja do danas povećale 2,5 puta”, poručuju iz “Efektive”.
Na ovaj skup su, kako navode, pozvani predstavnici svih banaka koje su odobravale CHF kredite, predstavnici Udruženja banaka i NBS, kako bi građanima u direktnom kontaktu prezentovali sve “pogodnosti” predloženih rešenja za kredite u švajcarcima.
“Mi, zaduženi u švajcarcima, jednom nogom smo već u ‘šatoru’. Mišljenja smo da nam prihvatanjem bilo kog ponuđenog rešenja život neće biti bolji i otplata kredita lakša, već naprotiv, da se naša životna agonija nastavlja”, navode u udruženju.
Skup su podržale grupe Dajem crveni karton, Novi Sad CHF dužnici – zajedno smo jači, CHF stambeni krediti OTP banke i mnogi drugi.
“Pozvani su oštećeni klijenti banaka iz cele Srbije (kojih je 100.000), kao i celog regiona. Protestu će prisustvovati i mnoge javne ličnosti. Naglašavamo da je smisao ovog skupa jedino i isključivo borba za živote članova naših porodica”, navodi se u pozivu “Efektive” na ovaj skup.
Skup počinje u 13 časova.
Podsetimo da su građani sa kreditima u švajcarskim francima nedavno u banke donosili primedbe napisane na raznim podlogama, kako bi apelovali na svoje probleme. Banke su te primedbe odbijale.

Autor: 021