Početna Gradske teme Građani protiv izgradnje parkinga u kompleksu KCV

Građani protiv izgradnje parkinga u kompleksu KCV

Stanari Ulice Mikole Kočiša na Sajmištu, pored Kliničkog centra Vojvodine, pobunili su se protiv urbanističkog plana, prema kom bi bila uništena zelena površina, kako bi se sagradio parking.

Konceptualnim okvirom plana generalne regulacije Kliničkog centra Vojvodine predviđeno je da se uz Futošku ulicu, sa istočne strane Ulice Mikole Kočiša, gradi kompleks višeporodičnog stanovanja, dok je celina zapadno od ove ulice namenjena za izgradnju poslovnih objekata. Planom je predviđeno i da Mikole Kočiša postane “servisna ulica” u okviru kompleksa KCV.

Međutim, ono protiv čega su se pobunili stanari ove ulice jeste plan da se izgradi javni parking na mestu gde je sada drveće. Kako navode, iznenađeni su odlukom kojom će se “negovana zelena oaza uništiti radi dobijanja parking prostora”.

“Pored planirane površine u datom potezu ima prostora za izgradnju parkinga i na susednoj nekultivisanoj i zapuštenoj parceli, koja se nalazi preko puta Neuropsihijatrije. Na toj poziciji bi novi parking bio povezan sa već postojećim parkingom unutar KCV-a. U planiranoj verziji lokacija je nelogična, jer se između parkinga i KCV nalaze stambeni objekti koji svojim položajem predstavljaju barijeru za pristup korisnicima”, naveli su stanari u pismu javnosti.

Oni navode da ovaj kutak prirode postoji zahvaljujući njima, jer je “Grad zaboravio na ove stanovnike Novog Sada i nije im pružao pomoć ni kada su molili za to”. Navode da je močvarni rezervat u tom delu grada uništen osamdesetih godina, te da je sve zatrpano otpadom i betonom. Posle svega, građani su uspeli da ožive prostor i da formiraju zelenu oazu koju koriste.

“Posle mnogo godina, oni su uspeli da požrtvovanim radom pretvore ovu deponiju za odlaganje betona, asfalta i stakla, u kultivisan prostor. Mnogo generacija dece odraslo je igrajući se na travnjaku ovog parka, u hladu moćnih bagremova i te slike svi će zauvek da pamte. Ovo je prostor gde se ljudi sreću, druže i gde zajedno rade dobre stvari za sve nas. Kroz ovu ulicu je prijatno proći i odmoriti se, jer vam daje zaklon u ove vrele dane”, navode građani.

U planskom dokumentu koji je za stanare Ulice Mikole Kočiša sporan, stoji i kako “svi parking prostori treba da se nalaze pod krošnjama odgovarajućih sadnica listopadnog drveća i na taj način smanji procenat otvorenih, popločanih prostora”.

U Kliničkom centru Vojvodine, kao ni u JP “Urbanizam”, nisu odgovorili na pitanja koja se tiču izgradnje spornog parkinga, samih radova, kao i o izabranoj lokaciji.

Kako saznajemo među stanarima, odvijaju se razgovori između njih i nadležnih. Jedan od stanara kaže za 021.rs da su u kontaktu sa JP “Urbanizam”, a da imaju i sastanke sa predstavnicima KCV.

“U toku su razgovori o njihovim planovima i mogućnosti izmene istih, odnosno sprečavanja uništavanja zelenila radi dobijanja asfaltne površine koja će poremetiti život svima okolo. Za sada ne postoji nikakvo konkretno rešenje, ali smatram da prostora za dogovor ima. Zelene površine apsolutno moraju da se čuvaju u ovom gradu i to je po meni najveći prioritet, veći od izgradnje bilo kakvog solitera. Zelene površine su ono što ovom gradu nedostaje i ne možemo da dozvolimo da nam se napravi Detelinara bez ijedne travke. Moramo to da sačuvamo”, zaključuje on.

Podsetimo da građani sve češće ustaju protiv urbanističkih planova, ponekad dok su planovi još uvek na javnom uvidu, a neretko i kada investitori već počnu sa radovima. Tako su nedavno protestovali stanari zgrade na Bulevaru oslobođenja od broja 17 do 25, zbog izgradnje zgrade u prostoru između Simpa i prodavnice Idea, gde se trenutno nalazi dečije igralište i nekoliko stabala.

Izvor: 021
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here