Početna Gradske teme Građani Telepa sakupili 2.500 potpisa za očuvanje parka

Građani Telepa sakupili 2.500 potpisa za očuvanje parka

0

Građani okupljeni oko inicijative “Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad” predali su juče gradskim institucijama oko 2.500 potpisa kojima traže vraćanje prvobitne namene na lokaciji između Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice. Kako je za VOICE potvrdio Aleksandar Lazarević, on je na pisarnici predao potpise namenjene gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsedniku Skupštine Grada Novog Sada Zoranu Jelušiću, te Skupštini grada, a uz peticiju predat je i dopis u kojem se obrazlaže njihov zahtev da se očuva zelena površini čija namena je prošle godine promenjena, pa će se umesto parka tu graditi vatrogasni dom.

– Mi smo pokrenuli peticiju da se taj vatrogasni dom negde izmesti, da se izgradi na nekom drugom mestu i da jednostavno Telep dobije jedan veliki park poput Futoškog ili Limanskog. Svaki deo grada zaslužuje da ima jedan takav park – rekao je Lazarević.

Dodao je da je raspoloženje građana bilo takvo da su mogli da skupe i 10.000 potpisa, ali da su smatrali da je ovo dovoljno da skrenu pažnju na svoj problem, odnosno na njihovu želju da i u ovom naselju imaju parkove i zelene površine, kao i bolji kvalitet života.

– Čuli smo da se plan ponovo menja, ali ne znamo da li se menja i za tu lokaciju, pa ćemo svakako izneti tu primedbu i gledati šta je rešenje, gde mi možemo da dobijemo taj park, dok se nismo pretvorili u Grbavicu ili Novu Detelinaru – kaže Lazarević.

Podsetio je da su prema planu generalne regulacije iz 2006. godine, kao i planu detaljne regulacije iz 2007. na potezu Bulevara patrijarha Pavla bila predviđena čak tri parka. Jedan trenutno postoji, ali je neuređen i nije u sladu sa planskim dokumentima, drugi je trebalo da se nalazi na potezu od hotela “Vigor” do ulice Feješ Klare, ali danas najveći deo te površine zauzima benzinska pumpa. Ostale parcele u okolini su, dodaje Lazarević, u privatnom vlasništvu, što ostavlja samo mali deo neuređenog zelenila neposredno uz hotel.

Dodaje da imaju podršku mesne zajednice “Bratstvo Telep” te da će mesna zajednica njihov dopis predati JP “Urbanizam”, dok će Lazarević naredne nedelje peticiju i dopis proslediti i Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine. Ističe i da se potpisnici peticije nadaju da će im Grad izaći u susret nekim prihvatljivim rešenjem i da će nadležni shvatiti da nešto nije u redu s obzirom na sve brojnije pritužbe građana za uništavanje zelenih površina iz svih delova grada.

Izvor: VOICE
Foto: Ilustracija/Pixabay