Početna Gradske teme Građani i turisti obišli Petrovaradinsku tvrđavu i znamenitosti Novog Sada

Građani i turisti obišli Petrovaradinsku tvrđavu i znamenitosti Novog Sada

0

Više stotina turista, žitelja Novog Sada i turističkih vodiča, obišlo je Petrovaradinsku tvrđavu, ali su bili u prilici i da čuju neke manje poznate stvari o istoriji i razvoju Novog Sada, povodom Svetskog dana turističkih vodiča.

Iduće nedelje se održava Sajam turizma u Beogradu, a početkom marta je najveći sajam tog tipa u Evropi, koji se održava u Berlinu i naša današnja tura ujedno predstavlja svojevrsno otvranje prolećne turističke sezone“, kazala je vodič Bogdanka Ilić.

Ilićeva napominje da ona najčešće radi sa turistima iz Nemačke, a pogotovo sa svim zemljama okruženja, ističući da je Nemcima Srbija posebno zanimljiva zbog sudbine i istorije Podunavskih Nemaca u Panonskoj niziji. Ona navodi i primer jednog penzionera iz te zemlje koji joj je otkrio da je nedavno posetio Srbiju jer je žmureći na karti sveta u svojoj sobi, prst zaustavio baš na Srbiji.

Naša država uspostavlja blizu saradnju sa inostranim turističkim agencijama, nudeći im zanimljiv program koji sve više interesuje strane turiste. Kolege imaju dosta posla sa turistima iz Grčke, ove godine smo imali dosta poseta iz Izraela, a jeftiniji avionski letovi ka našoj zemlji učinili su da postanemo atraktivniji stranim turistima“, kaže Ilićeva i dodaje da se u narednim mesecima očekuje veliki broj gostiju iz Kine.

Ona ističe da je važno shvatiti i da Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Novi Sad nisu čitava Srbija, te da postoje brojne druge destinacije u našoj zemlji koje su i te kako privlačne turistima iz inostranstva, ali da je nužno obezbediti dobre putne prilaze i infrastrukturu kako bi strani posetioci mogli da vide i bogatstva istočne Srbije i velikog broja manjih mesta koja su nepravedno izopštena iz turističke ponude Srbije.

Govoreći o načinu na koji voli da predstavlja Novi Sad turistima, Ilićeva je kazala da joj najveću čast predstavlja objašnjavanje mentaliteta tog grada, koji nije uvek pozitivan, ali napominje da kroz lične priče i doživljaje, kakve su sudbine Dunđerskih, Tanurdžića i drugih poznatih Novosađana, može najbolje da se dočara sudbina tog grada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Novom Sadu je od januara do oktobra 2017. godine boravilo 165.519 turista, što predstavlja porast od skoro 14 odsto u odnosu na isti period 2016. godine. Najviše gostiju dolazi iz zemalja regiona, ali i iz Nemačke, Kine, Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Izvor: Tanjug
Foto: Udruženje turističkih vodiča Novog Sada