Početna Gradske teme Građani već treći mesec bez operacija u Vojnoj bolnici

Građani već treći mesec bez operacija u Vojnoj bolnici

Novosađani već puna dva meseca ne mogu da se operišu ili pregledaju u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu, zbog neprodužavanja ugovora između bolnice i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Oni koji su imali zakazane operacije u Vojnoj bolnici trenutno su na čekanju, a koliko će to čekanje trajati, još uvek nije poznato.

Razlog zastoja je taj što se nije produžio ugovor između Vojne bolnice i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji se obnavlja svake godine, a koji građanima omogućava zahvate i preglede u ustanovi.

U Ministarstvu odbrane početkom februara su poručivali kako je u toku usaglašavanje ugovora i da će sve biti rešeno “u skorije vreme”, te da će nakon potpisivanja novog ugovora svi zakazani pacijenti biti zbrinuti. Međutim, kada će to “skorije vreme” doći, nepoznato je, a kada bi to moglo da se dogodi ne znaju ni u samoj Vojnoj bolnici.

U ustanovi za 021.rs poručuju da je stanje nepromenjeno i da još uvek nema operacija civila u Vojnoj bolnici. Ukazuju na to da je i ranije bilo višemesečnih zastoja, te da se sadašnji zastoj tiče proceduralnih stvari, koje će rešiti “više instance”.

Ugovor između Filijale RFZO za Južnobački okrug sa Vojnom bolnicom sklapa se na osnovu Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga. Na osnovu Pravilnika Filijala dostavlja ponudu Vojnoj bolnici.

To je ove godine bilo učinjeno 30. januara, a po Pravilniku rok za zaključivanje ugovora je bio 31. januar. Na ovogodišnju ponudu, kako su rekli u RFZO, Vojna bolnica nije odgovorila.

Ovo nije prvi put da zbog “proceduralnih” i birokratskih razloga u državnim ustanovama, ceh plaćaju građani. Operacije civila u Vojnoj bolnici bile su zaustavljene i pre tri godine, ali je tada odgovornost bila na Ministarstvu zdravlja, koje je kasnilo sa donošenjem akta o ugovaranju.

Vojna bolnica u Petrovaradinu postoji od davne 1783. godine. Otkad je omogućeno lečenje civilnih pacijenata u njoj, mnogi građani su svoje zdravstvene probleme želeli da reše upravo u ovoj ustanovi, zbog čega bi ponekad i slali žalbe Ministarstvu odbrane kada im izabrani lekar ne bi dao uput za Vojnu bolnicu.

Izvor: 021
Foto: Unsplash