Početna Gradske teme Gradonačelnik garantuje da Grad nije naložio prekrečavanje Remedovog murala

Gradonačelnik garantuje da Grad nije naložio prekrečavanje Remedovog murala

Još uvek nije utvrđeno ko je prekrečio Remedov mural na zgradi prekoputa Vladičanskog dvora, rekao je za 021 gradonačenik Miloš Vučević.

On je naveo da će policija istražiti ukoliko postoji neko krivično delo, i dodao da je Grad zatražio evidenciju ulazaka i izlaska iz pešačke zone u noći kada je mural prekrečen. Vučević tvrdi da Grad nije dao nikakav nalog za prekrečavanje, niti je ikome dozvolio da to radi.

– Ne mogu da odgovaram ko daje nekome karticu da uđe u centar grada, ali nesumnjivo je da se i taj događaj koji je nesrećan i nije dobronameran – politizuje, koristi da se prave politički skupovi, psuju i pišu najgore gadosti o određenim političarima. Ne vidim da je odlika prestonice kulture kada nacrtate muški polni organ i to proglasite simbolom kulture. Kažu da je ono što je sada nacrtano simbol kulture, i možda jeste za nekoga, za mene nije, ali se koristi za političke igre. Šta mislite da je neko sada smislio da to prekreči? Što? Šta bi dobio time? Da neko pravi proteste? Kakav bi bio cilj da to neko uradi? Super im je ovaj simbol kulture i ti što psuju i vređaju i misle da su mnogo pametni. Zalažem se da ostane što duže da bude slika i prilika Novog Sada. Neka protestuju svaki dan, nemam ništa protiv – istakao je gradonačelnik.

Vučević je dodao da će Grad raspisati konkurse za nove murale, pri čemu nije bio jasan da li će autor murala francuskog umetnika Remeda biti pozvan da ponovo nacrta prekrečeno umetničko delo.

Podsetimo da su pre dve nedelje nepoznati počinioci prekrečili mural. Odmah je reagovala druga, takođe nepoznata grupa i nacrtala polni organ na mestu gde je bio mural. Ova karikatura je brzo prekrečena, da bi ubrzo osvanula nova. Ovo se ponovilo još nekoliko puta, dok na kraju nije prestalo prekrečavanje tzv. “kurala”, kako su ga u međuvremenu nazvali Novosađani, i on i dalje stoji na zidu.

Izvor: 021