Početna Gradske teme Gradonačelnik Novog Sada ne podržava otkaze u Informatici

Gradonačelnik Novog Sada ne podržava otkaze u Informatici

0

vucevic-jpg_660x330

Početak današnje sednice Skupštine grada Novog Sada obeležio je protest 19 radnika JKP “Informatika”, ispred zgrade gradskog parlamenta, koji su prošle sedmice dobili otkaze u tom preduzeću. …
Oni su u svom proglasu koji su delili prolaznicima i odbornicima naveli da su te otkaze dobili bez ikakvog razloga, kao i zato što nisu hteli da se učlane u Treću Srbiju, stranku čiji kadrovi vode to preduzeće.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, uoči rasprave na sednici skupštine, izjavio je novinarima da je primio radnike “Informatike” i predstavnike sindikata i oko 45 minuta razgovarao sa njima o tom problemu.

Protest i ispred Gradske kuće

Radnici novosadske Informatike kojima su pre nedelju dana uručena rešenja o otkazu okupili su se danas na Trgu slobode, ispred Gradske kuće. Njima su se pridružili i radnici drugih javnih preduzeća.

Oko stotinu njih je, uz transparente i pištaljke, izrazilo neslaganje zbog otkaza i poručilo da se radi o nezakonitom postupku menadžmenta Informatike.

Oni su istakli da su otkaze dobili jer su “mislili svojom glavom” i jer nisu pristali na ucene, odnosno da se učlane u Treću Srbiju, koja rukovodi tim preduzećem.

Njima se danas ispred novosadske Skupštine obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je rekao da očekuje izveštaj nadležne inspekcije o zakonitosti otkaza.

Poziv na protest ubacivan u poštanske sandučiće

Vučević je istakao da ne podržava način kako je došlo do smanjivanja broja zaposlenih u “Informatici”, ali je istovremeno ukazao i na opasnost od političke zloupotrebe tog pitanja.

“Postoji opasnost da pojedine političke organizacije zloupotrebe ovaj slučaj”, rekao je on i dodao da je danas neko u gradu, u poštanske sandučiće, ubacivao pozive na protest, kao i da su neke političke grupacije proteklih dana održavali tribine na kojima su istupali protiv gradske vlasti.

Političko delovanje neće pomoći

Vučević je ocenio da ovaj slučaj otpuštanja radnika u “Informatici”, ukoliko se politički zloupotrebljava, ne predstavlja rešavanje socijalno ekonomskih problema nego, kako je rekao, klasično političko delovanje što ni na koji način neće pomoći tim ljudima koji su izgubili posao.

On je napomenuo da lično zamera rukovodstvu “Informatike”, kada je reč o načinu kako je obavljena ta racionalizacija broja zaposlenih, ali je naglasio da on kao gradonačelnik mora da radi u skladu sa Ustavom i zakonima i da on nije ni sud, ni inspekcija rada da bi mogao da poništava odluke direktora bilo kojeg javnog preduzeća.

Šta će reći inspekcija rada?

Gradonačelnik je istakao da je veoma važno, pre svega, videti šta će povodom slučaja u “Informatici” reći inspekcija rada i dodao da će posebna radna grupa, koja je ranije formirana na nivou grada iduće nedelje dobiti proširene nadležnosti za sva javna preduzeća u gradu da se takve stvari, kakve su se desile u “Informatici”, više nikada ne bi ponovile.

Ta radna grupa će kontrolisati svaki proces racionalizacije broja zaposlenih u JKP, kazao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara i istakao da on ne beži, niti može da pobegne od političke odgovornosti ukoliko je ima.

Vučević nije dao saglasnost

Vučević je napomenuo da on kao gradonačelnik niti je učestvovao u donošenju odluke o otpuštanju radnika “Informatike” niti je davao saglasnost na nju.

On je napomenuo da to pitanje mora da bude rešeno u skladu sa propisima i zakonima, a kada je reč o odnosu prema Trećoj Srbiji i ostalim koalicionim partnerima istakao da će o svakom članu koalicije poslednju reč dati birači na izborima.

Političke reperkusije na ponašanje

“Ne mogu isključiti i to da neko neće i ranije morati da ima političke reperkusije za svoje ponašanje”, istakao je Vučević i odgovarajući na pitanja novinara ocenio da se predstavnici Treće Srbije, kako je rekao, u ovom slučaju “Informatike”, nisu ponašali potpuno u skladu sa koalicionim sporazumom.

Pitanje radnika “Informatike” nije uvršteno u dnevni red današnje sednice jer, kako je obrazloženo, rokovi za podnošenje tog predloga su istekli.

Predsednik Treće Srbije i šef odborničke grupe te stranke Miroslav Parović izjavio je novinarima da je pitanje racionalizacije broja zaposlenih u “Informatici” pretvoreno u “dnevno političke spekulacije koje dolaze iz političkih stranaka”.

On je dodao da kada je reč o rešavanju problema tehnološkog viška u “Informatici” menadžment tog preduzeća apsolutno sve uradio u skladu sa zakonima Republike Srbije i da u tom problemu nije napravljen nijedan propust.

Odbornici Skupšttine grada Novog Sada na 38. sednici razmatraju skoro 50 tačaka dnevnog reda, među kojima su Infrmacije o stanju bezbednosti u gradu u prošloj godini, Izveštaj o radu zaštitnika građana i ostavka dr Aleksandra Grujića na tu funkciju, kao i Predlog odluke o obeležavanju “Nedelje bezbednosti mladih” u Novom Sadu prve nedelje aprila.

LSV: Podrška radnicima Informatike

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržao je danas proteste radnika Javnog preduzeća Informatika iz Novog Sada i apelovao da se stranci Treća Srbija, koja tim preduzećem upravlja, oduzme pravo da vodi bilo koje gradsko javno i javno komunalno preduzeće.

“Svako gradsko preduzeće ili institucija sa kojim je Treća Srbija imala bilo kakve veze je razoreno, a tu bahatost i kriminal, prati i zlostavljanje radnika, nezapamćeno u istoriji Novog Sada”, piše u saopštenju LSV.

Autor: RTV, Tanjug, Beta