Početna Gradske teme Gradonačelnik Novog Sada: Vrtići uskoro spremni za prijem dece

Gradonačelnik Novog Sada: Vrtići uskoro spremni za prijem dece

Novosađani mogu očekivati da početkom maja počnu sa radom vrtići, a potom i druge gradske službe i preduzeća usled popuštanja mera za suzbijanje virusa Covid19.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zato apeluje na sugrađane da poštuju mere koje su još uvek na snazi. On je naveo da postoji bojazan da se sve što je dobro do sada urađeno ugrozi jer, kako je kazao, “nije gotovo dok imamo i jednog čoveka obolelog i ne možemo da kažemo da se epidemija okončala”.

“Imamo dobar trend i molim Novosađane da izdrže još malo. Moramo sve ovo prihvatiti kao realnost da bi smo se vratili u normalan život. Da možemo da pričamo o infrastrukturi, o budžetu i rebalansu, kako da rešavamo probleme građana. Juče je, primera radi, bio neverovatan broj ljudi na ulici. Neki su preskakali postavljene ograde, kidali trake. Ali nije poenta u tome da policija privodi građane i kažnjava ih. Zato molim sve sugrađane da idrže, nije ostalo puno dana da se vratimo u normalu. Ostaje pitanje koliko će to sve biti kao pre korone, verovatno neće, ali je važno da se vratimo u normalu i normalnom ekonomskom poslovanju. Potrudićemo se da Novi Sad održi visok obim javnih investicija jer to utiče direktno na ekonomiju grada”, naveo je gradonačelnik.

Vučević je rekao i da je Štab za vanredne situacije naložio Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” i privatnim vrtićima da budu spremni za prijem dece, a naknadno će biti odlučeno u kom obimu i kada će se to tačno desiti. Prema njegovim rečima, Radosno detinjstvo će anketirati roditelje da li im treba čuvanje dece, jer je procena da će ove ustanove početi da rade pre škola.

On je istakao da su sve kulturne ustanove sem Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta počele da rade, ali da još uvek nema većih okupljanja ili održavanja pozorišnih predstava.

Vučević kaže da za sada nema konačne odluke oko toga da li će festival Exit biti održan ili odložen i da to zavisi od epidemiloške situacije u Novom Sadu i Srbiji, ali i u regionu i Evropi. On je dodao da će se prilikom donošenja odluke rukovoditi prvenstveno interesom zaštite javnog zdravlja građana i da će morati da bude racionalan, a ne emotivan i da je tako razumeo stav pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića koji je naveo da za sada nema epidemioloških uslova za održavanje festivala. Takođe je naveo i da je neizvesno šta će biti sa Evropskom prestonicom kulture 2021. godine jer je potpuno nepoznato šta će dešavati narednih meseci.

“Od lekara se može čuti da neće biti povratka kao na stanje od pre tri meseca ili pola godine i da će duži vremenski period biti redukcija u funkcionisanju društva”, rekao je Vučević.

Govoreći o tome šta čeka Novi Sad narednih meseci, gradonačelnik je kazao da je prolongirana licitacija za zemljište u Radničkoj 32 koja je trebala da se održi 28. aprila po početnoj ceni od preko 933 miliona dinara. Kako je naveo, licitacija je odložena za mesec dana po molbi američkih investitora, “što govori da Epix game i Trijetaral nisu odustali od kupovine ove parcele“. On je dodao i da je na javni poziv za gradnju javnih garaža pristigla ponuda austrijsko-srpske firme i to za gradnju nadzemne garaže u Šafarikovoj ulici i podzemnih u Ulici Modene, na Trgu Republike i kod Banovine.

Vučević ističe da je tokom paralisanog života osetan pad prihoda u ovom kvartalu, pre svega zbog mera države da pomogne privredi i građanima u vreme vanrednog stanja, te da je sada prioritet kako budžet održati funkcionalnim. Takođe je podvukao i da je rešena većina problema nastalih nakon hakerskog napada na servere Informatike i da će se u budućnosti više voditi računa o ulaganjima u takvu vrstu infrastrukture.

Izvor: 021
Foto: Pixabay