Početna Gradske teme Gradske i pokrajinske ustanove zdravstva i socijalne zaštite duguju više od dve...

Gradske i pokrajinske ustanove zdravstva i socijalne zaštite duguju više od dve milijarde dinara

0

Pokrajinske i novosadske insitucije zdravstvene i socijalne zaštite dobavljačima duguju više od dve milijarde dinara, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Kada se sve sabere, sedam ustanova zdravstva i socijalne zaštite u Novom Sadu duguje više od 720 miliona dinara, dok osam institucija iz oblasti zdravstva duguje 1,4 milijarde dinara.

Najveći deo ukupnog dugovanja, kada su u pitanju ustanove u Novom Sadu, ide na konto Apoteke “Novi Sad” koja duguje 595 miliona dinara. Međutim, za gradsku apoteku zaključen je ugovor o koncesiji sa farmaceutskom kompanijom “Benu”, pa bi poslovanje trebalo da se stabilizuje u narednom periodu, s obzirom na planirana ulaganja.

Dom zdravlja “Novi Sad” ima 891 neizmerenu obavezu prema dobavljačima, što za sobom povlači više od 50 miliona dinara duga prema njima. Specijalna bolnica za reumatske bolesti duguje dobavljačima više od 66 miliona dinara, a među dužnicima na spisku Ministarstva finansija su i Gerontološki centar Novi Sad, zavodi za zdravstvenu zaštitu radnika i studenata, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, koji imaju neznatna dugovanja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u sredu kako je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dat novac zdravstvenim ustanovama koje su imale dugove prema dobavljačima, ali nije precizirao o kojoj sumi je reč i na račune kojih ustanova će ti novci “leći”. Kako je rekao prilikom posete Leskovcu, problemi dugova u zdravstvenim ustanovama, koje lokalne samouprave ne mogu same da isplate, rešava se kroz dogovor za Ministarstvom finansija.

Kada su u pitanju pokrajinske zdravstvene institucije, ubedljivo najveći dužnik je Klinički centar Vojvodine, koji dobavljačima nije isplatio više od 969 miliona dinara. U dokumentaciji Ministarstva finansija stoji da KCV nije izmirio više od 6.000 obaveza.

Dugovanja veća od 90 miliona dinara imaju Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine i Institut za onkologiju Vojvodine, dok 59 miliona dinara duguje Institut za onkologiju Vojvodine. Na spisku dužnika su još i Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za transfuziju krvi i Klinika za stomatologiju Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay