Početna Gradske teme Gradsko zelenilo: Bitno je da se poljoprivrednici uključe u suzbijanje ambrozije

Gradsko zelenilo: Bitno je da se poljoprivrednici uključe u suzbijanje ambrozije

0

U Novom Sadu se od 2003. godine ambrozija organizovano suzbija sa javnih površina na gradskom području i u prigradskim naseljima. Poljoprivredni fakultet i Prirodno-matematički fakultet u saradnji sa Gradom Novim Sadom i JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, uspeli su da značajno smanje brojnost ambrozije na teritoriji Novog Sada.

Velika količina polena pristiže na gradsko područje sa poljoprivrednih površina.

Programom održavanja javnih zelenih površina pod ambrozijom za 2021. godinu na teritoriji Grada Novog Sada ambrozija se uklanja sa ukupno 9.500.000 kvadratnih metara površine. Radovi na suzbijanju korovske biljke ambrozije se obavljaju mehaničkim putem koje podrazumeva košenje, sakupljanje, odvoz i deponovanje na površini od 8.842.000 kvadrata i hemijskim merama koje podrazumevaju upotrebu herbicida na površini od 658.000 kvadrata. Ovim putem se uklanja ambrozija u neposrednoj blizini deponije, gde je nemoguće prići mehaničkim putem, a i ne može negativno uticati na okruženje.

Sredstva za realizaciju ovih radova obezbeđena su u Budžetu Grada u iznosu od
35.000.000 dinara.

Velika količina polena pristiže na gradsko područje sa poljoprivrednih površina. Posebno je bitno da se i poljoprivrednici uključe u akciju suzbijanja ove biljke, pre svega kontrolom
korova na obodima parcela i duž atarskih puteva, jer većina polena prisutnog u urbanim podrčjima potiče upravo sa poljoprivrednih površina, kažu iz Gradskog zelenila.

Na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, član 10, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Gradsko zelenilo