Početna Gradske teme Gradsko zelenilo počelo sa realizacijom dva projekta

Gradsko zelenilo počelo sa realizacijom dva projekta

0

Prvi jesenji dani rezervisani su za pripremne radove na Bulevaru Jovana Dučića i u naselju Jugovićevo, na kojima su ovih dana započeti radovi.

Na novoizgrađenom delu Bulevara Jovana Dučića predviđena je sadnja 108 stabala lišćara, sadnja 4823 komada sadnica šiblja, rekonstrukcija travnjaka, izrada kompletne cvetne gredice, sadnja 952 komada sadnica perena, postavka mobilijara (12 urbanih klupa i 11 korpi za otpadke). Trenutno su u toku zemljani radovi – otvaranje sadnih jama, izmena zemlje, postavka polipropilenskih cevi za sadnju drveća kako bi se zaštitila podzemna infrastruktura, takođe u zoni parkinga u toku je ugradnja drenažnih cevi dužine 1 m kako bi se obezbedila dovoljna količina vode u zoni korenovog sistema. Na taj način biće ove jeseni uređene javne zelene površine duž saobraćajnica, na razdelnom ostrvu i zelene površine u okviru kružne raskrsnice.

Paralelno sa ovim radovima počeli su radovi u naselju Jugovićevo. Predviđena je sadnja 125 komada drveća, 1116 komada sadnica šiblja, sadnja 14m žive ograde, podizanje 2993 m² travnjaka. Trenutno se izvodi prenos projekta na teren ortogonalnom metodom, a nakon toga počinju radovi na pripremi prostora za sadnju koji takođe podrazumevaju zemljane radove, otvaranje sadnih jama, izmenu zemlje, postavku polipropilenskih cevi…

Sadnja novog zelenila u okviru realizacije oba projekta planirana je za oktobar kada vegetacija uđe u period mirovanja.

Projekat je finansiran od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Gradsko zelenilo