Početna Gradske teme Grip u opadanju u Novom Sadu

Grip u opadanju u Novom Sadu

0

lemon-1918082_640

Zbog gripa koji vlada, produžen je raspust za sve osnovce i srednjoškolce, pa će đacima praznični odmor trajati nedelju dana duže. Budući da u pokrajini raspust inače traje do 16. januara to se na đake u Vojvodini ne odnosi.

Kako kažu u Domu zdravlja, grip je u nekim mestima u fazi smirivanja, dok se negde tek očekuje da dostigne maksimum.
Ono što je bitno jeste da je broj obolelih gotovo isti kao i prethodne godine.

U toku prethodne nedelje na teritoriji Vojvodine zabeležen je porast broja zaraženih gripom. Banatski okrug je najkritičniji, a najviše obolelih je među decom do 14 godina, kažu u Domu zdravlja.

– Međutim, što se tiče opština, Novi Sad je polako u opadanju. Znači virus sa svojom aktivnošću za našu opštinu je negde u opadanju, ali i dalje virus je tu, postoji vrlo visoka incidenca obolelih – kaže Vesna Vuleković, načelnica pedijatrije Doma zdravlja.

Jedna od mera predostrožnost jeste vakcina protiv gripa, kojih uvek ima dovoljno, ističe doktorka Vuleković.

Iako se odrasle osobe uglavnom redovno vakcinišu protiv gripa, kako zbog svojih godina, tako i zbog hroničnih oboljenja, roditelji i dalje retko odvode svoju decu na vakcinaciju. Oni koji se za to opredele su uglavnom roditelji čija deca imaju hronična oboljenja.

Kako nam je rečeno u Domu zdravlja, očekuje se da će virus biti prisutan tokom celog februara, pa i marta. Svoj maksimum trebalo bi da dostigne u Banatu i Bačkoj, dok su Srem i Južnobački okrug u opadanju.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here