Početna Gradske teme Grupa advokata protestovala ispred suda zbog pritvaranja kolege Čedomira Kokanovića

Grupa advokata protestovala ispred suda zbog pritvaranja kolege Čedomira Kokanovića

0

Grupa advokata iz Beograda i Novog Sada okupila se u petak uveče ispred Osnovnog suda u Novom Sadu, zbog, kako navode, nezakonitog pritvaranja advokata Čedomira Kokanovića iz Beograda.

“Ovde se radi o tome da je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski uspeo da iskoristi svoj uticaj i, u jednom beznačajnom postupku koji protiv kolege Kokanovića vodi po privatnoj tužbi za uvredu, ishoduje od suda izdavanje poternice i određivanje pritvora advokatu Kokanoviću. Inače, Kokanović redovno obavlja advokatsku delatnost u Beogradu, uredno prima poštu i svakodnevno se pojavljuje pred sudovima”, navodi advokatica Dušanka Davidov.

Dodaje da je “sama procesna mera flagrantno kršenje pravila krivične procedure i još jedno svedočanstvo o arbitrernosti, samovolji i pravnoj nesigurnosti u srpskom pravosuđu”.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski naveo je ranije danas da je Kokanoviću određen pritvor zbog “skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog”.

Istakao je da je policija postupila u skladu sa zakonom, te da je “pritvor jedina mera koja može da obezbedi njegovo prisustvo u postupku”.

“Pokušaji da izbegne suđenje su se svodili na njegovu nameru da nastupi zastara krivičnog gonjenja što je sud ovog puta uspešno sprečio”, naveo je Beljanski.

Beogradski advokat Čedomir Kokanović nalazi se u pritvoru nakon što je priveden juče u 12 časova u Ulici Bate Brkića po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u Novom Sadu.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs