Početna Gradske teme Grupa radnika “Petra Drapšina” u stečaju traži zaostale plate

Grupa radnika “Petra Drapšina” u stečaju traži zaostale plate

ThinkstockPhotos-185934605

Grupa otpuštenih radnika AD “Petar Drapšin” u predstečajnom postupku, na prvom poverilačkom ročištu predaće potraživanja za neisplaćene plate od juna 2007. godine, kada su otpušteni, kao i zahtev za povezivanje staža od tada do kraja 2015. godine zbog, kako tvrde, nezakonitih otkaza.

Privredni sud je pokrenuo stečaj nad dužnikom AD “Petar Drapšin” 15. decembra 2015. godine na zahtev Agencije za privatizaciju, a 1. februara ove godine zakazano je prvo poverilačko ročište.

Predsednica Sindikata “Solidarnost” Gordana Kojić, koja je i jedna od otpuštenih radnica “Drapšina”, kaže da je u pitanju radnika koja je odmah po privatizaciji 2004. godine videla kuda ide fabrika – u rasulo i pljačku.

Uprkos štrajkovima i protestnim šetnjama, nismo uspeli da to sprečimo, umesto toga, otpušteni smo s posla.

Kojić podseća na to da je nekadašnji Vrhovni sud Srbije 2005. godine poništio aukciju za “Drapšin”, ali da odluka, voljom nekadašnjeg ministra privrede Predraga Bubala, nije sprovedena.

I Upravni sud je 2010. godine potvrdio odluku Vrhovnog suda Srbije. Za neuspešnu privatizaciju najviše krivimo Agenciju za privatizaciju, koju smo redovno obaveštavali i dostavljali im dokaze za sve što se u fabrici radilo – kaže Kojić.

Ona ističe da su dokaze o nezakonitostima predavali policiji u Novom Sadu od 2007, a od 2009. godine obimna dokumentacija o “slučaju Petar Drapšin” nalazi se u beogradskom tužilaštvu.

Izor: Dnevnik
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos