Početna Gradske teme GSP kupio osam midi autobusa

GSP kupio osam midi autobusa

0

Gradsko saobraćajno preduzeće uspelo je da kupi osam srednjih autobusa sa pogonom na CNG, po ceni od 99.880.000 dinara bez PDV-a.

Isporučilac autobusa će biti firme Autobus i Feniksbus iz Novog Sada, koje su bile i jedini ponuđači na tenderu.

Na osnovu specifikacija iz konkursne dokumentacije, kao i ponude ove dve firme na njihovim sajtovima, može se zaključiti da je GSP kupio autobuse srednje veličine sa pogonom na komprimovani prirodni gas, takozvane midi buseve, koji se izrađuju na osnovu modela italijanskog proizvođača Iveko – “Iveco 70C”. Broj sedišta u autobusima će biti najmanje 24, a biće ugrađena minimalno četiri preklopna sedišta i jedno mesto za invalidska kolica sa pojasevima za fiksiranje.

Ovi autobusi bi trebalo da voze na manje frekventnim linijama GSP-a, a inače u pitanju je prva nabavka ovakvog tipa autobusa.

Portparolka GSP-a Snežana Jaković za 021.rs kaže da očekuju da se ovi autobusi isporuče do jeseni i da budu deo jesenjeg reda vožnje.

“Očekujemo da se prvi midi autobusi nađu na ulicama grada početkom jeseni. Ova vozila su srednjeg kapaciteta i doprineće racionalnijem poslovanju, a i putnicima će biti prijatno jer su u pitanju moderna vozila, klimatizovana, sa svom ostalom neophodnom opremom, kao i rampom za osobe sa invaliditetom”, navodi Jaković za 021.

Ovi autobusi će biti i prva nova vozila GSP-a posle više od godinu dana, jer je poslednjih sedam solo buseva stiglo prošlog marta. Takođe, uprkos uspešnoj javnoj nabavci, Ikarbus je u novembru 2018. raskinuo ugovor o isporuci pet solo autobusa.

Gradski prevoznik je proteklih godina slabo nabavljao vozila, zbog čega se sada našao u situaciji da je veći deo voznog parka star, odnosno od 270 vozila njih oko 200 je starije od 10 godina.

GSP će midi buseve platiti novcem iz budžeta Grada, a u toku je i javna nabavka 13 solo autobusa na CNG koji se takođe plaćaju novcem iz gradskog budžeta i to sredstvima tekuće rezerve u visini od 350 miliona dinara. Dodajmo i da je gradonačelnik Miloš Vučević nedavno najavio da je ovih 13 solo autobusa deo planirane kupovine ukupno 50 solo autobusa na gas u 2019. godini i da će ostatak novca biti obezbeđen rebalansom budžeta. Prvi čovek Grada je najavio i da Grad planira i da u 2020. godini obezbedi novac za kupovinu još 50 autobusa.

Izvor: 021
Foto: Pixabay