Početna Gradske teme GSP: Maturirao u tridesetsedmoj pa šefuje, IT stručnjaci odlaze

GSP: Maturirao u tridesetsedmoj pa šefuje, IT stručnjaci odlaze

gsp_autobusi

Da kadrovanja u javnom sektoru ne poznaju granice smislenog, pokazuju poslednji primeri iz novosadskog Gradskog saobraćajnog preduzeća. Naime, tamo je šef Odeljenja zaštite od požara i obezbeđenja Slobodan Mladenović (1977).
Problem je što se on u ovoj firmi zaposlio pre svega godinu dana, tačnije 10. jula prošle godine, a prema saznanjima 021, neposredno pre zaposlenja stekao je zvanje Tehničar drumskog saobraćaja. Ubrzo pošto je položio potrebne ispite za završetak stručne srednje škole, a potom se i zaposlio, već nakon tri meseca postaje šef dugogodišnjim radnicima te firme i to 22. oktobra. Mladenović ima platu u ravni diplomiranog inženjera u IT sektoru GSP-a.

S druge strane, prema saznanjima 021, u ovom preduzeću su dva od pet IT stručnjaka koje ima gradski prevoznik dala otkaz. Treći je na neplaćenom i nema nameru da se vrati. Nezvanično, preostala dva bi takođe mogla da se vrlo skoro “presele” u privatni sektor.
Novonastala situacija će uskoro menadžmentu ostaviti dve mogućnosti: ili udomljavanje stranačkih kadrova na upražnjene pozicije ili “iznajmljivanje” neke privatne firme koja će raditi specifičnu vrstu usluga u oblasti informacionih tehnologija za GSP.

Na sajtu GSP-a nema imena aktuelnog rukovodećeg kadra

Podsetimo, grupa radnika Gradskog saobraćajnog je pre nešto više od mesec dana javno ukazala na svoje nezadovoljstvo stanjem u preduzeću.
“Zaposleni koji su pozavršavali srednje škole i fakultete pred samo zaposlenje dobijaju apanažu, a ne platu jer ništa ne rade, a u preduzeće dođu samo da popiju “jutarnju” kafu u 11 sati. Direktorova saradnica je dobila mesto pomoćnika direktora bez jedne godine, ne rukovodećeg, već ukupnog staža u svom životu i odlučuje o svemu”, piše između ostalog u tom pismu.

Menadžment im je uzvratio rečima da iznose neosnovane optužbe “u trenutku kada je na čelo preduzeća stupio čovek koji je popravio loše stanje u firmi koje je zatekao, a pod njegovim vođstvom GSP je ostvario dobit od 8 miliona dinara”.
Kadrovsko stanje u GSP-u je kao i u većini gradskih preduzeća u poslednjih 15 godina, a nikakva velika razlika nije se desila ni prilikom imenovanja poslednjeg direktora iz SNS Milana Stanivukovića. Konrektno, ovde je za vreme kadrovanja direktora iz SPS, DS, Lige, DSS i SNS puno ljudi dobilo zvanje nekog šefa, ali je problem što im je znanje vrlo upitno, a iskustvo nikakvo.

Interesantno je i da su sa sajta ovog javnog preduzeća na internet adresi www.gspns.rs, sklonjena sva imena aktuelnog menadžmenta. Nije poznato šta se time želi sakriti, a jedan od nezadovoljnih radnika je to prokomentarisao rečima: “Nijedan direktor, čak ni bahati Balać, nije imao pet pomoćnika direktora, jednog izvršnog direktora, i jednog savetnika”!

Autor i foto: 021.rs