Početna Gradske teme GSP pojačava kontrolu u autobusima

GSP pojačava kontrolu u autobusima

bus

Gradski prevoznik će narednih dana pojačati kontrole na linijama gradskog i prigradskog prevoza, pa će kontrolorima društvo praviti i zaposleni u administraciji, saznaje 021.

Pojačane kontrole će biti uvedene kako bi se poboljšala naplativost, a i zbog toga što je oktobar vreme kada veliki broj učenika i studenata koristi javni prevoz. GSP želi da svi oni na vreme kupe mesečne markice i pokazne za ovu školsku godinu.

Kako bi se pojačale kontrole, na ulicama će se pored kontrolora naći i zaposleni iz administracije koji će dežurati na vratima autobusa.

Podsetimo, GSP je i početkom septembra pojačao kontrolu, a nije prvi put da se i administrativci privremeno angažuju da rade na kontroli karata.

Inače, Novosađani su uglavnom redovne platiše i broj švercera je već decenijama daleko ispod pet odsto ukupnog broja putnika. Ovaj postotak se inače uzima za granicu kada se gleda da li ima puno onih kojih se voze bez karte ili ne.

Podsetimo još da je lokalna vlast još prošle godine donela Odluku o javnom prevozu, prema kojoj švercerima u novosadskim autobusima komunalna policija može da piše prekršajne prijave uz kaznu od 6.000 dinara. Međutim, do danas nije poznato da su komunalni policajci ikada ušli u autobuse. Opet, u GSP-u su naveli da komunalci ne moraju da budu prisutni u vozilima sa kontrolorima, već im se kasnije mogu dostaviti zapisnici o švercerima, prema kojima će oni pisati prekršajne naloge.

S druge strane, svako ko bude uhvaćen bez karte u autobusu i odbije da plati kaznu kontrolorima – 1.650 dinara na gradskim linijama, 3.050 dinara na prigradskim, dobiće i prekršajnu kaznu od 6.000 dinara. Ako kaznu plati u roku od osam dana, ona će biti umanjena na 3.000 dinara.

Autor: 021.rs