Početna Gradske teme Gužve u novosadskim ambulantama zbog virusnih infekcija

Gužve u novosadskim ambulantama zbog virusnih infekcija

0

Učestale vremenske promene često predstavljaju problem, kako hroničnim bolesnicima, tako i pacijentima u najmlađem uzrastu. Čekaonice, naročito na odeljenju pedijatrije, prepune su, a zbog velikih gužvi, često se dešava da pacijenti čekaju duže i van okvira zakazanog termina.

Za svakog lekara je otvoreno 30 termina dnevno u intervalima od deset minuta – rekla je za “Dnevnik” načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja za “Novi Sad“ dr Tatjana Egić i dodaje:

Međutim, dešava se da lekari primaju i nezakazane pacijente kod kojih postoji opravdana potreba za tim, te dolazi do pomeranja prijema zakazanih. Oni koji nemaju zakazan termin primaju se kada medicinsko osoblje proceni da se radi o hitnom medicinskom stanju, nakon završetka bolničkog lečenja i u drugim slučajevima, kada je zdravstveno stanje pacijenta takvo da se pregled ne može zakazati u nekom od dostupnih termina. U takvim situacijama neophodno je strpljenja i razumevanja, kako zakazanih pacijenata, tako i onih koji nemaju zakazan termin. Na taj način će medicinsko osoblje najbolje odgovoriti potrebama svih pacijenata – kaže Egić

Po njenim rečima, u ovom periodu su dominantne virusne infekcije, odnosno kapljične infekcije. Prenose se kijanjem, kašljanjem ili tokom govora osobe koja je zaražena, i to vidu sitnih kapljica koje sadrže uzročnike oboljenja.

Te kapljice vazduhom dolaze do drugih osoba i samim njihovim udisanjem dospevaju u organizam i na taj način dolazi do razvoja bolesti – rekla je Tatjana Egić, i dodala da se zdrava osoba može zaraziti i ukoliko dotakne površine inficirane virusom, prenoseći ih u svoj nos i usta.

Кako je kazala za “Dnevnik”, kod virusnih infekciji, za koje se ne propisuju antibiotici, pomoć se sastoji od unošenja što više toplih napitaka (čaj i pileća supa) i limunade. Osim toga, poželjno je konzumiranje što više svežeg voća i povrća zbog vitamina, minerala, antioksidanasa i biljnih vlakana. Redovno provetravanje i vlaženje vazduha prostorija u kojima se boravi, uz što više odmora, takođe su jedan od načina u borbi protiv virusa.

Što se tiče virusnih infekcija, kako je rekla dr Tatjana Egić terapija je uglavnom simptomatska i zavisi od simptoma koje pacijent ima. Tako se, u slučaju glavobolje, bolova u mišićima i povišene temperature mogu koristiti lekovi za snižavanje temperature. Grebanje u grlu smanjuje se uz oriblete, upotrebom sprejeva za grlo i ispiranjem grla čajem od žalfije. Za smirivanje kašlja mogu se koristiti sirupi, uglavnom biljnog porekla, a protiv sekrecije iz nosa mogu pomoći inhalacije i sprejevi na bazi morske soli, naročito za najmlađe.

ZAKAZIVANJE NA TRI NAČINA: Pregledi u Domu zdravlja “Novi Sad” se zakazuju na tri načina: pozivom kol-centra, sestre izabranog lekara ili lično, dolaskom u ambulantu. Termin pregleda usklađuje se u odnosu na dostupnost slobodnih termina i potreba pacijenata.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay