Početna Gradske teme “Hajka na smeće” i ovog vikenda na Fruškoj gori

“Hajka na smeće” i ovog vikenda na Fruškoj gori

0

Nova volonterska akcija čišćenja Iriškog venca biće održana prve nedelje avgusta. „Hajku na smeće“ organizuje Udruženje „Ekotopija“.

Boraviti u prirodi, okrenuti se zdravim navikama i ambijentu koji odmara, a istovremeno učiniti nešto lepo za svoje okruženje, motivi su zbog kojih se grupa entuzijasta prethodnog vikenda odlučila za akciju čišćenja dela Fruške gore.

– S obzirom na to da smo uz saradnju s prevoznicima uspeli da obezbedimo i prevoz za naše učesnike, onda smo morali da obezbedimo zaštitnu opremu, maske, rukavice. Nacionalni park nam je pomogao u smislu obezbeđenja džakova, imali smo 100% zaštitnu opremu, pokušali smo ljudima da obezbedimo vodu i neko okrepljenje na kraju akcije, to smo uglavnom radili od donacija, od ljudi koji vole prirodu i koji su nam donirali ta sredstva – kaže Mirko Milivojević iz Udruženja „Ekotopija“.

U poslednje dve akcije čišćenja Fruške gore, skupljeno je oko 150 vreća otpada, kojeg je najviše bilo na pešačkim stazama i prolazima koji vode do izletišta.

– Sami lociramo te tačke, a i u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora, došli smo do zaključka da je taj potez od manastira do Zmajevca bio izuzetno prljav. Onda smo krenuli odatle da čistimo, a onda nakon toga čistili smo od Zmajevca ka Letenci i potez od Zmajevca za Vrdniku – napominje Milivojević.

Oni koji žele da se priključe akciji čišćenja Iriškog venca, koja je planirana za prvu polovinu avgusta, za to se mogu prijaviti na Fejsbuk i Instagram stranicama Ekotopija i Hajking Tur Srbija, ili pozvati jedan od kontakt brojeva sa društvenih mreža, dodaju organizatori.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay